Karadeniz Bölgesinin Ülke Ekonomisine Katkıları Nelerdir?

Aşağıda Karadeniz bölgesinin ülke ekonomisine katkıları nelerdir kısaca olarak ele alacağız.

Ülkemiz yedi coğrafik bölgeden teşekkül etmektedir. Bu bölgeler coğrafi olarak farklılıklar barındırmaktadır. Bitki örtüsü, yeryüzü şekilleri, toprak özellikleri ve iklim özellikleri bakımından farklılıklar gösteren bölgeler, ekonomik kaynaklar ve araçlar olarak da farklılıklar içermektedir.

Doğal hayatın doğrudan ekonomiye etki etmesi Karadeniz Bölgesi’nde de görülmektedir. Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz’den almaktadır. Karadeniz’de balıkçılık ve liman faaliyetleri de yapılmaktadır. Bu bakımdan bölgede en önemli ekonomik kaynaklar arasında balıkçılık faaliyetleri ve liman ticareti de öne çıkmaktadır.

Karadeniz Bölgesi’nde ormancılık faaliyetleri de yapılmaktadır. Çünkü dört mevsim yapışın görüldüğü bölgede Karadeniz İklimi’nin hakim olması ormanlık alanların geniş yer kaplamasına neden olmuştur. Bununla beraber tarım ve hayvancılık da bölgede yaygın olarak yapılmaktadır. Fındık, mısır, lahana, çay bölgenin en önemli tarım ürünleridir.

Sanayi alanında da gelişmeler yaşanan bölgede en çok gemi sanayi ve endüstriyel tarım gelişmiştir. Karadeniz Bölgesi’nde önemli barajlar da bulunmaktadır. Bu nedenle ekonomik kaynaklar arasında enerji kaynaklarından gelen kazanım da söz konusu olmaktadır. Bölgede tarım faaliyetleri dağların kıyı paralelinde uzanmasından dolayı kıyıda ve iç bölgelerde farklı farklıdır.

Karadeniz Bölgesi, ekonomik olarak enerji santralleri ve tarımı ile ön plana çıkmaktadır. Ayrıca doğal limanlarıyla da önemli ticari bölgelerden biri olduğunu göstermektedir.

Karadeniz Bölgesinin Ülke Ekonomisine Katkıları Nelerdir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

  1. Karadeniz Bölgesinin ülke ekonomisine katkısı Kağıt sektöründe, Çay sektöründe, fındık ve mısır üretimindeki verimliliktir. Ayrıca balıkçılık, madencilik, hayvancılık, arıcılık faaliyetleri ile ekonomiye katkı sağlanır.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.