Karadeniz Bölgesi Geleneksel Mimarisi, Şenlik Veya Festivalleri, Geleneksel

c18

Bu yazımızda Karadeniz Bölgesi geleneksel mimarisi, şenlik veya festivalleri, geleneksel kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Karadeniz bölgesi, Türkiye2nin yedi coğrafik bölgesinden biridir. Ülkenin en kuzeyinde yer almaktadır. Karadeniz ikliminin hakim olduğu bölgede dört mevsim yağış görülmektedir. Sıcaklık farkları ortalama bir değer seyretmekle birlikte çok fazla değildir. Bitki örtüsü ormanlardan ve kısa boylu ağaçlardan oluşmaktadır. Bölgede yükselti doğuya doğru artar. Dağlar denize paralel uzanmaktadır.

Karadeniz Bölgesi’nde iklim ve coğrafik konum bölgenin geleneksel ve modern mimarisinin şekillenmesinde oldukça önemli bir role sahiptir. Karadeniz’de evler ahşaptan çok katlı, dıştan ve içten merdivenli, çatılı ve bodrumlu olarak balkonlu inşa edilmektedir.

Selamlık ve haremlik alanları da bulunan geleneksel mimariye sahip evlerde topraktan yüksek yapılar göze çarpar. Karadeniz’in yayla evleri kışın, yazın aileler için bir barınak olmakla birlikte yerli ve tabancı turistlerin de ilgisini çekmektedir.

Karadeniz’de fındık, çay, tütün, bal, ceviz, incir, elma, ayva ve çeşitli meyve ve sebzeler yetiştirilmektedir. Karadeniz’de denizcilik de geliştiğinden deniz ürünlerinin de halk için etkili olduğu bir bölgedir.

Bu nedenlerle Karadeniz’de birçok yerel ve ulusal şenlikler, fuarlar, festivaller ve kültür etkinlikleri düzenlenmektedir. Rize çay festivali, Giresun fındık festivali, Anzer balı festivali, yayla şenlikleri ve ticari, siyasi, ekonomik ve kültürel fuarlar bölgede oldukça yaygın ve süreklidir.

Bölge el sanatlarında, oymacılık, işlemecilik, bıçak yapımı, tekne yapımı, müzik aletleri yapımı çok yaygın olarak yapılmaktadır.

Karadeniz Bölgesi Geleneksel Mimarisi, Şenlik Veya Festivalleri, Geleneksel Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.