Karabük Gezilecek Yerler

Karabük Gezilecek Görülecek Yerler

Karabük Tatil Yerleri

Karabük Tatil Rehberi

Karabük
Sorgun ve Avdan yaylaları ve Keltepe gibi yerlerde doğa sporları, atlı yürüyüş, çadırlı kamp, tırmanma, dağ bisikleti ve doğa yürüyüşleri yapılabilir.
Geleneksel Türk evleriyle Safranbolu, 1994 yılında Unesco tarafından “Dünya Miras Listesi”ne alınmıştır. Sarı çiçek yaylası, Uluyayla, Kirpe Kanyonu, Hızar Mağarası, Hacılarobası köyü kaya mezarları gibi yerler de Karabük turizmine büyük değer katmaktadır.

Hadrianapolis antik kentinin turizme açılmasıyla Karabük turizminin önemli bir aşama yapması bekleniyor. Ayrıca, Yenice’deki “orman denizi” olarak adlandırılan bölgenin turizme açılması özellikle fotoğraf sanatçıları ve amatör fotoğrafçıların ilgisini çekebilir.

Şeker kanyonunda bulunan zor geçişler ise, macera arayan ve kanyon yürüyüşü yapmak isteyenlerin uğrak noktası olacak nitelikte. Eflani’deki göletler çadır ve kamp turizmi, olta balıkçılığı, Ovacık’taki Boduroğlu Yaylası gezi ve dinlenme amaçlı kullanıma çok uygun.

Görülmeli-Gezilmeli
Kanyonlar
Kanyonlar, daha çok Safranbolu’da, kalker (kireçtaşı) tabakalarının derin biçimde yarılmasıyla oluşmuştur. Başlıcaları; İncekaya, Düzce (Kirpe), Tokatlı ve Sakaralan’dır. Ayrıca, Yenice’deki Şeker Çayı 6,5 km uzunluğunda, kenarları dik ve yüksek olan Şeker Kanyonu’nu oluşturmuştur

Asar Kalesi
Eskipazar ilçe merkezinin kuzey doğusunda; Semail köyündedir. Doğal bir kale olup yanındaki dere4 seviyesinden 300 metre yüksektedir.

Asar Tepesi
İmparator Caracalla (211-217) ve Diacletianus (284-305) ait heykel kaideleri, Zeus Kminsteros, Demeter, Artenis Ktatione Hermes kütleleri ile ilgili tapınak ve yazıtları ile mezar yazıtları bulunan Kimistene Roma İmparatorluğu döneminde önemli bir yerleşim yeri idi.

Kaya Mezarları
Eskipazar’ın batısında bulunan Hadrianapolis (Viranşehir) harabeleri içinde ve çevresinde yer alır. İki sıradan oluşan Delik Kaya Mezarları’nın boyutları 2x2x1 metre boyutlarında olup aralarında birer ölü sediri bulunur. Ovacık ilçesi Karakoyunlu Mahallesinde bulunan Lidya dönemine ait kral mezarı da önemlidir.

Yaylalar
Karabük yaylaları zengin orman alanı, florası ve faunası ile üstün bir peyzaj görüntüsüne sahip. Yürüyüş, kamp, yaban hayvanlarını doğal ortamda izleme ve bitki türlerini inceleme olanağı sunan yaylalar giderek artan bir ilgi görüyor. Atlı doğa gezileri, bisiklet turları, treking gibi aktiviteler yayla turizmi çerçevesinde geliştirilebilir.
Karabük, Eskipazar, Yenice arasında kalan Sorkun yaylası (1.650 m) en önemlileridir. Geniş bir alana sahip, ormanlarla çevrili yaylada, doğa yürüyüşü yapılır. Safranbolu kuzeyinde yeralan Uluyayla ve Sarıçiçek Yaylası, Yenice çevresinde Göktepe Yaylası, Ovacık çevresinde Bodoroğlu ve Karabük çevresindeki Dede ve Avdan Yaylası da önemlidir. Doğa yürüyüşlerinin yanı sıra, yayla şenliklerine evsahipliği yapmalrı açısından da ayrı bir öneme sahiptirler.

Mağaralar
Karabük’te çok sayıda mağara bulunuyor. En önemlileri karstik oluşumlu Bulak ve Hızar (Mencilis) mağaralarıdır.

Bulak köyündeki Mencilis Mağarası, dünya mağaracılık litaratürüne girmiştir. 3 buçuk kilometre uzunluğunda olabileceği tahmin edilen mağaranın 2 buçuk kilometrelik bölümü haritalanmış. Kretase kireç taşından gelişen Mencilis Mağarası, hirdolojik olarak aktif bir mağara; yeraltı nehirleri, göletler, şelaleler ve kalkerlerle mağara araştırmacılarının ilgisini çekmektedir.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.