7:35 pm - Pazartesi Aralık 5, 2016

Kanguru Faresi

Salı, 30 Nisan 2013, 22:17 | Rehberlik Köşesi | 0 Yorum

Kanguru faresi, Heteromyidae familyası­nın Dipodomys ve Microdipodops cinslerin­den, sıçrayarak koşabilen kemiricilerin or­tak adıdır. Kuzey Amerika’daki kurak bölge­lerde ve çöllerde yaşayan bu hayvanların başı ve gözleri iri, ön ayakları kısa, arka bacakları uzundur. Akrabaları olan Perog- nathus türlerindeki gibi yanaklarında bulu­nan içi tüylü dış keseler (avurt kesesi) ağzın iki yanından dışarı açılır.

kangurufaresi

Toplam 25 kadar türden oluşan Dipo­domys üyeleri uzun kuyrukları dışında 10- 16 cm boyunda, üst bölümleri soluk sarıdan kahverengiye kadar değişen renkte ve alt bölümleri beyazdır. Arka bacaklarının üs­tünde genellikle beyaz birer bant bulunur. Arka ayakları üstünde sıçrarken bir denge organı işlevini gören kuyrukları türlerin çoğunda püsküllüdür. Oyuklarda yaşayan ve tohum, yaprak gibi bitkisel maddelerden oluşan besinlerini gece aramaya çıkan bu hayvanlar topladıklan yiyecekleri yanaklarındaki keselere doldurur ve yuvalarına götürerek biriktirir. Besinlerden yeterli su­yu elde ettiği için ender olarak su içer. Yılda bir ya da daha çok ve bir ay süreyle gebe kalan dişiler her keresinde iki-beş arasında yavru doğurur. Bazı türlerin yaşama bölgesi son derece sınırlı ve soyu tükenmek üzeredir. Kanguru Faresi özellikleri hakkında bilgi verdik.

 2017 YGS Soruları ve Yorumlar İçin Tıkla

Yorum Yazın

Yararlı Bağlantılar