Kan Basıncı Nedir Nasıl Ölçülür

Kan Basıncı Nasıl Ölçülür, Kan Basıncı Nedir

Kan basıncı, tansiyon olarak da bilinir, kalbin pompa hareketiyle vücuda gönderi­len kanın damar duvarlarında yaptığı ba­sınçtır. Bu basınca yanıt veren damarlar gerilir ve aralıklı olarak kasılarak kan akımını sağlar. İnsanda kan basıncı genellikle kol ya da uyluk atardamarından vücudun dışından ölçülür. Karıncıkların kasılmasıyla oluşan sistolik basınç normal olarak 100-140 mm (ortalama 120 mm) cıva, karıncığın gevşemesiyle oluşan diyastolik basınç 60-100 mm (ortalama 80 mm) cıvadır. Kan basıncı kılcal damarlarda genellikle 20-30 mm cı­vayken, büyük toplardamarlarda atmosfer basıncının altına düşerek negatif olur.

Atardamar kan basıncı her bireyde farklı­dır; aynı bireyde de zaman zaman farklılık­lar olabilir. Çocuklarda yetişkinlere göre daha düşüktür, yaşla birlikte yükselir. Şiş­manlarda yükselme eğilimi vardır. Uyku sırasında biraz düşer; egzersizden sonra, ayrıca heyecan yaratan durumlarda yükselir.

Yüksek kan basıncının tersine, düşük kan basıncı bir hastalık belirtisi değildir; sağlıklı bireylerde kan basıncı hiçbir rahatsızlığa neden olmadan, yaşam boyu düşük kalabilir. Öte yandan, kan plazmasının büyük miktar­larda damar dışına çıktığı yaygın kanama ya da yanıklarda, aşırı terleme ve ishal gibi sıvı ve tuz kaybına neden olan durumlarda kan basıncı düşer. Oturur ya da yatarken birden­bire ayağa kalkınca ortaya çıkan tansiyon düşmesi (ortostatik hipotansiyon) ise otonom sinir sistemindeki bir bozukluktan kaynakla­nır. Düşük kan basıncı çocuk felci, şok ve barbitürat gibi ilaç zehirlenmelerinde de görülebilir. En önemli belirtileri baş dönmesi, baygınlık ve taşikardidir.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.