İzmir’in İşgali Sırasındaki Olaylar Nelerdir

1.Dünya Savaşı’nda yenilen devletlerin topraklarını paylaşmak adına toplanan Paris Barış Konferansı’nda, İzmir ve Batı Anadolu Yunanlılara verilmişti. Bu karara dayanan Yunan kuvvetleri, yapılan görüşmeler sonucunda 13 Mayıs tarihinde İzmir kıyılarına geldiler. Yunan kuvvetlerine komutanlık yapan İngiliz Kumandan Amiral Calthorpe, İzmir valisi ile görüşerek şehrin, Mondros Ateşkes Anlaşması’nın 7. maddesi uyarınca Yunan kuvvetleri tarafından işgal edileceğini söyledi. Vali, durumu Osmanlı Hükümetine bildirdiyse de hükümetten, işgale karşı direniş yapılmaması konusunda bir bildiri geldi. Bunun üzerine vali Osmanlı’ya bağlı olarak görev yapan askeri güçlerin tamamını, olası bir direnişten alıkoyabilmek adına durumdan haberdar etmeden askeri bir kışlaya konuşlandırdı.

Ertesi gün, şehrin işgal edileceği bilgisi halk arasında çok büyük tepki topladı. Durumu öğrenen halk, protesto amacıyla sokaklara dökülerek mitingler düzenledi. Cemiyetler, durumun vahammiyetini ortaya koyabilmek adına bildiriler yayınladılar. Ancak bunlar çözüm olmadı ve Yunanlılar İzmir sokaklarına çıkarak Rum halkının tezahüratları ile birlikte şehri işgal ettiler, direniş gösteren kişileri ise ölüme mahkum ettiler.

Bu durum, Anadolu’da yaşayan Türk milletinde derin bir üzüntü uyandırdı. Hükümet, gelen protestolara direnemeyip istifa etmek durumunda kaldı. Haberi alan İstanbul halkı, durumu protesto etmek ve herkese duyurmak adına her gün mitingler düzenledi. Atatürk’te durumun Anadolu’nun tamamının işgaline sebep olabileceği kanısı ile tüm ülke çapında duyurular yaparak, birlik olup düşmana karşı hareket edilmesi gerektiği konusunda çağrılar yaptı. İzmir’in işgali, Türk milletinde birlik ve beraberlik dahilinde bir direniş başlatılması konusunda fikirlerin çoğalmasına, Kuvayi Milliye gruplarının hızlı bir şekilde organize olup işgallere karşı koymaya başlanmasına sebep olması açısından önemli olmuştur.

İzmir’in İşgali Sırasındaki Olaylar Nelerdir Adlı Yazımızla İlgili Yorumlarınızı Yorum Kısmından Yazabilirsiniz

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.