İstiare Sanatı Nedir

edebi-sanatlar-5_230515

edebi-sanatlar-5_230515İstiare sanatının diğer adı Eğretilemedir. Söz sanatlarından birisi olan istiarenin farklı farklı bir kaç tanımı vardır.

İstiare: bir kelimenin benzetme amacı ile başka bir kelimenin yerine kullanılması olarak tanımlanır. Başka bir tanım ile de istiare: aralarında benzerlik ilgisi olan iki kelimeden zayıf olanın güçlü olana benzetilmesi sanatıdır diyebiliriz.

İstiare sanatı ikiye ayrılır:

  1. Açık İstiare: Ögelerden sadece kendisine benzetilen öge kullanılmaktadır. Yani açık istiarede sadece güçlü olan öge kullanılır.
    ÖRNEK: “Doya doya koklayamadım kuzumu.” (Evlat kuzuya benzetilmiştir ve güçlü öge kuzu olduğundan dolayı sadece kuzu cümlede verilmiştir bu nedenle de açık istiare yapılmıştır.
  2. Kapalı İstiare: Benzetme ögelerinden sadece benzeyen öge yani güçsüz olan öge kullanılmaktadır.
    ÖRNEK: “Çatma kurban olayım çehreni ey nazlı hilal!” (Bayrağın kaşları insana benzetilmektedir ancak güçlü olan öge “insan” açıkça söylenmemiştir bu nedenle de kapalı istiare yapılmıştır.)

İstihare Nedir ve Örnekleri Konu Anlatımı Hakkındaki Yorumlarınızı ve Bilgilerinizi Sizler de Aşağıdaki Yorum Kısmından Hemen Bizimle Paylaşabilirsiniz..

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.