İslam’da Paylaşma Ve Yardımlaşma İlkeleri İle İlgili Yazı

c19

Bu yazımızda İslam’da paylaşma ve yardımlaşma ilkeleri ile ilgili yazı kısaca olarak bilgi aktaracağız.

İslam tek din olarak bütün insanlığa gönderilmiştir. İslam’ı kabul eden Müslüman olmaktadır. Müslümanlar, bütün insanlık için insani değerlerin yaşatılması adına mücadele etmektedir. Çünkü bu İslam’ın emridir.

İslam ekonomik yapısında, zekat, fitre, fidye, sadaka gibi maddi boyutu olan yardımlaşma ve paylaşma dolgularına Hizmet eden kavramlar bulunmaktadır. Ekonomik anlamda yardımlaşma ve paylaşma sisteminin, farz ve sünnet olarak bir parçası haline gelen bu kavramlar İslam’ın ortaya koyduğu hükümlerden meydana gelmektedir. Zekat farzdır. Diğerleri ise belli şartlarda yapılması gereken yardımlaşma ve paylaşma şekilleridir.

İslam’da ayrıca paylaşmak kurban ibadetiyle de sağlanır. Bu sadece kurbanla sınırlı değildir. Pişirilen yemeklerin paylaşılması ya da yemek pişirmek için yardımlaşılması da İslami bir tavırdır. Yemek paylaşmak önemlidir. Çünkü en temel ihtiyaçtır.

Komşusu açken tok yatan bizden değildir, hadisi bu yüzden Müslümanlar için söylenmiştir. Komşunun dini, dili, ırkı önemli değildir. Fakat hadis Müslümanlar için bir vazifedir. Yardımlaşma ve paylaşmanın en büyük ve önemli ilkelerinden biri budur. Maddi boyutta bu şekilde yardımlaşma ve paylaşma gerçekleştirilebilir. Tafsilat için kitaplara bakılmalıdır.

Manevi boyutta yardımlaşma ve paylaşma ise, birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olmazsınız, iman etmedikçe de cennete giremezsiniz, hadisi üzerinde şekillenir. Bu hadiste sevgi ve saygının insani boyutlarına değinilmiştir. Dünyaya gelişin asıl gayesine ulaşmak için izlenmesi gereken yol sevmek ve saygı duymaktır. Bu iman edenler arasında bir yardımlaşma ve paylaşma boyutudur.

İslam’da Paylaşma Ve Yardımlaşma İlkeleri İle İlgili Yazı Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.