İlk Kütüphanecilik Faaliyetlerini Başlatan Medeniyet

beyazit-kutuphanesi

beyazit-kutuphanesiKütüphanecilik faaliyetleri Anadolu uygarlıkları döneminde başlamıştır. Bilgi birikiminin artmaya başladığı Anadolu uygarlıkları döneminde o dönemin olanakları doğrultusunda bir çok bilimsel çalışma yapmaya başlanmıştır. Anadolu uygarlıklarının ortaya çıktığı bu dönemde ise ilk kütüphanecilik faaliyetlerini başlatan medeniyet “Asurlular” olmuştur.

  • Asur medeniyeti Yukarı Mezopotamya’da yani Güneydoğu Anadolu bölgesinde kurulmuştur. Asur uygarlığı, Toroslar ve Kapadokya bölgesine kadar yayılma imkanı bulmuşlardır.
  • Asurlular, Anadolu bölgesinde ticaret kolonileri kurmuşlardır ve ticaret faaliyetleri yapmışlardır. Asurlulardan günümüze kadar gelen en önemli Asur ticaret kolonileri ise “Kültepe” de bulunmuştur.
  • Asurlular, çivi yazısını Anadolu’ya öğretmişlerdir ve böylece Anadolu’da tarihi devirlerin başlamasına ortam hazırlamışlardır.
  • Asur medeniyeti, çivi yazısı ile yazılan eserleri NİNOVA şehirlerinde toplamışlardır ve böylece NİNOVA’da ilk kütühnecilik ve arşivcilik faaliyetlerini başlatmış olmuşlardır.

İlk Kütüphanecilik Faaliyetini Başlatan Medeniyet Hakkındaki Görüşlerinizi ve Yorumlarınızı Aşağıdaki Yorum Kısmından Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.