İlk Anayasanın Kabul Edilmesinin Önemi

Tarih boyunca var olmuş neredeyse tüm ülkelerde demokrasi adına büyük savaşlar verilmiştir. Günümüzde birçok ülkede de demokrasinin eksikliği açık şekilde görülmekte ve buraların halkları da eşit haklara sahip olabilmek için bir hayli çaba göstermektedir. Bizlerin geçmişi olan Osmanlı Devleti’nde de ne yazık ki uzun yıllar boyunca demokrasiden bahsetmek pek mümkün olmamıştı. Halk, hanedan ailesinin yönetimi altında huzur içerisinde yaşadığı için demokrasi deneyimine pek ihtiyaç duymamıştır çünkü yöneticiler, halkına karşı her zaman sevgili ve saygılı olmuşlardır.

Ancak zaman içerisinde bu sistemin bozulması ile birlikte Osmanlı yöneticileri, bir değişiklik yapılmasının gerekliliğinin farkına varmışlardır. Bu noktada yapılan çalışmalar sonucunda ise ilk anayasanın kabulune karar verilmiştir. Bu karar ile birlikte Osmanlı tarihinde ilk kez, padişahın gücünün üzerinde bir hukuk gücünün olduğu padişah tarafından kabul edilmiştir. Bu gelişme, ilerideki dönemde Türk insanının çok daha gelişmiş demokratik şartlar altında yaşayacağının da habercisi olmuştur.

İlk anayasamız, 23 Aralık 1876 tarihinde kabul edilmiş ve bu tarihten sonra Türk demokratikleşme süreci de başlamıştır. Bu durum, demokratikleşme adına yetersiz bir gelişme olsa da gelecekte değişecek şeylerin habercisi olması açısından Türk demokrasi tarihi açısından büyük önem taşımaktadır. Nitekim bu tarihten yaklaşık 150 yıl sonra da Mustafa Kemal Atatürk’ün teşebbüsleriyle kurulan Türkiye Cumhuriyeti, tam demokrasiyi benimseyen modern bir ülke olarak tarih sahnesine çıkmış, günümüzde de varlığını devam ettirmektedir.

İlk Anayasanın Kabul Edilmesinin Önemi Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz.

 

 

1 yorum

  1. Selamlar ödev sayfası cidden dikkat çekici, öğretmen beğendi İlk Anayasanın Kabul Edilmesinin Önemi Ödevimi yazdım bitirdim, on numara beş yıldız oldu. bu yazıyı hazırlayanlara teşekkürler, yakışıklı erkeklere selamlar :)

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.