I. Dünya Savaşının Genel ve Özel Nedenleri

Tilmen Höyük

Türk milletinde büyük izler ve sonuçlar bırakan I. Dünya savaşının özel ve genel bir çok nedeni vardır. Bu yazımızda sizlere bu konu hakkında bilgi vereceğiz.

Genel Sebepleri:

  • Hammadde ve pazar arayışının ortaya çıkması sonucunda devletler arasında sömürgecilik yarışı baş göstermeye başlamıştır.
  • Devletler bloklara ayrılarak silahlanmaya başlamışlardır.
  • Fransız İhtilali’nin etkileri devletleri etkilemiştir.

Özel Sebepleri:

İngiltere: Almanya’nın güçlenmesini engellemeye çalışan İngiltere, sömürgelerini korumaya çalışmıştır ve bu amaçla Ortadoğu’daki zengin petrol yataklarına yönelmiştir.

Almanya: Siyasi birliğini geç tamamlayıp sömürgecilik yarışına geç dahil olan Almanya, İngiltere ile sömürge yarışında rekabete girerek sömürge elde etmeye çalışmıştır.

İtalya: İtalya Balkanlarda hakimiyet sağlamaya çalıştığından dolayı büyük devletlerin desteğini kendisine çekmeye çalışmıştır.

Avusturya-Macaristan: Rusya’nın Balkanlardaki faaliyetlerinden rahatsız olan Avuturya – Macaristan Balkanlardaki hakimiyetini korumaya çalışmıştır.

Fransa: 1789 Fransız İhtilali ile sadece Fransa değil diğer devletler de etkilenmiştir ve bunun sonucunda da 1815 Viyana kongresi ile sınırları tekrar çizilmiştir. Fransa, Almanya’ya kaptırdığı kömür yatakları açısından zengin olan Alsas – Loren bölgesini almayı hedefliyordu.

Rusya: Panslavizm politikası kapsamında Balkanlardaki etkinliğini arttırarak sıcak denizlere inmek isteyen Rusya’nın en büyük amacı Boğazları ele geçirmektir.

I. Dünya Savaşının Genel ve Özel Sebepleri Konulu Yazımız İçin Yorumlarınızı Hemen Bizlere Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.