Humus Nedir

Humus ne demek, humus nedir konusunda sizlere kısaca bilgi vereceğiz.

Toprağın üzerindeki bitkilerin uzun zaman dilimi içinde yok olarak toprağın altında birikmesi ve beklemesiyle oluşan maddeye humus adı verilir.

Humus, uzun yıllar sonucunda oluştuğu gibi ayrıca oluşurken de evrim geçirmektedir. Humus, toprağın üstünde yer alan 10 ila 30 cm arasında bulunan ince tabakadır. Humus, toprakta bulunduğu sürece ekolojik sistemde olumlu bir görevi vardır, şöyle ki; humus toprağın verimliliğini daha da arttırır ve böylece o toprakta yetişen besinler mineral, protein gibi maddeler yönünden daha da zengin yetişir. Bir toprak mineral ve protein gibi maddeler bakımından ne kadar zenginse o topraktan yetişen tarım ürünleri de o kadar organik ürünler olmaktadır.

Humusun içerisinde Hümik asitler ve Fülvik asitler olmak üzere iki bileşen bulunmaktadır. Biyolojik akvitasyon olayı gerçekleştiğinde Hümik asit ve Fülvik asit meydana çıkar. Hümik asitler, toprakta bloklaşmış besin maddelerini çözer ve kendi bünyesine taşır. Fülvik asitler ise, Hümik asitlerin çözdüğü bu maddelere bitkilerin kolay bir şekilde ulaşmasını sağlar.

Humus Nedir Başlıklı Yazımız Hakkındaki Yorumlarınızı Aşağıdaki Yorum Kısmından Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.