Haşim Bey Kimdir

Haşim Bey Hayatı, Haşim Bey Kimdir

Haşim Bey (Müezzinbaşı, Hacı), tam adı Mehmed Haşim (d. 1815, İstanbul – ö. 1868, İstanbul), Osmanlı bestecidir.

Yeteneği ve sesinin güzelliğiyle dikkat çekerek küçük yaşta Enderun’a alındı. Dellalzade İsmail Efendi’den ve Hamınamizade İsmail Dede Efendi’den birçok eser meşk etti. Kısa zamanda usta bir hanende ve yetenekli bir besteci olarak tanındı. 1849’da Abdülmecid’in musahibi ve Saray Fasıl Heyeti’nin serhanendesi oldu. Abdülaziz tahta çıkınca (1861) padişah musahipliği sona erdiyse de, bir süre sonra müezzinbaşılığa getirildi, “tarzınevin” adında yeni bir ma­kam düzenlediği gibi, bir güfte derlemesi de vardır. Haşim Bey Mecmuası (1853, 1864) diye bilinen, Türk müziğinin bu ilk önemli basılı güfte derlemesi uzun süre bir boşluğu doldurmuştur.

Aynı zamanda iyi bir eğitimci olan Haşim Bey aralarında Hacı Arif Bey’in de bulun­duğu çok sayıda öğrenci yetiştirmiştir.

Haşim Bey Şarkıları (Eserleri) :

Gü­nümüze, biri Mevlevi ayini (suzinâk), sekizi beste, üçü ağır semai, üçü yürük semai, alt­mış altısı şarkı, ikisi köçekçe olmak üzere 83 yapıtı ulaşabilmiştir. Şarkılarının en ünlüleri “Ateş-i aşkınla ey-şuh-i şenim” (şedaraban), “Nimet-i vasim için ey gonca-leb” (bayati-araban), “Kaçma mecburundan ey âhuy-i vahşi ülfet et” (bestenigâr) ile “Mes­ken oldu bize dağlar”dır (suzidil).

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.