Hacivat Ve Karagöz Türk Kültüründeki Yeri Ve Önemi

Bu yazımızda Hacivat ve Karagöz Türk kültüründeki yeri ve önemi kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Geleneksel Türk Tiyatrosu, yüzyıllar içinde kültür ile birlikte harmanlanarak gelenek ve göreneklerden, örf ve adetlerden, dini inançlardan beslenerek ortaya çıkmıştır. Bir milletin ruh kökünden çıkan her değer onun aksi sedası olarak değer kazanmaktadır.

 

Hacivat ve Karagöz orta oyunu olarak ortaya çıkmış daha sonra gölge oyunu olarak devam ettirilmiş bir oyundur. 13. yüzyılda yaşadıkları düşünülen gerçek karakterlerin, tipik Anadolu insanları olarak hayatlarına devam etmeleri, doğal sanat kaynağı olarak özellikle geliştirilmesi gerekmeyen bir halde nüve şeklinde meydana gelmiştir.

Gölge oyunlarının ortaya çıkmasıyla bir gelenek olarak yaşatılmak istenen Hacivat ve Karagöz, muhtevasındaki gelenek ve görenek, örf ve adet, dini inanç figürleriyle geleneksel bir sanat eseri olarak Türk Kültürü’nün bir unsuru haline gelmiştir.

Ortak kültürün ve kültür mirasının bir unsuru olan gölge oyunun bu karakterleri, eğitici ve öğretici bir misyonla yediden yetmişe herkesin hayatına bir şeyler katan bir değer olarak kabul edilmektedir. Karakterlerin günlük hayattan doğal insanlar olması, kültürel etkileşimi canlı tutmaktadır.

Kültür, bir milletin duygu ve düşünce birliğinin sanat eserleriyle ortaya çıkmasını ve bu eserlerin bu minvalde çeşitlenerek devam etmesi şeklinde oluşur. Bu bakımdan Hacivat ve Karagöz de çıktığı kaynak, geliştiği çevre bakımında kültürün ta kendisi olma özelliğini kazanmıştır. Türk Kültür unsuru deyince Hacivat ve Karagöz ilk akla gelen isimlerdir.

Hacivat Ve Karagöz Türk Kültüründeki Yeri Ve Önemi Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

2 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.