Hacı Bekir Lokumu Tarihi ve Bekir Efendi

Hacıbekir AİLESİ, şekerciliğin Türkiye’de yaygınlık kazanmasında, Türk şekerlemelerinin yurtdışında tanıtılmasında önemli hizmetleri geçen şekerci ailedir. Ailenin kurucusu olarak kabul edilen Bekir Efendi (ü. 18-19. yy), küçük yaşta Kastamonu’nun Araç ilçesinden istanbul’a geldi. Bir süre Hamidiye Medresesi’nde okudu. Daha sonra bir şekercinin yanında çıraklık yaptı.

Biriktirdiği parayla 1777’de Bahçekapı’da bir şekerci dükkânı açtı. Önceleri “Araçlı Şekerci” olarak anılırken, hacca gittikten sonra Hacı Bekir olarak tanınmaya başladı. Bahçekapı’daki dükkânında kullandığı malzemenin kalitesi ve ürünlerinin temizliğiyle dikkati çeken Hacı Bekir, Araç’tan getirdiği kişileri çalıştırarak bu sanatın hemşerileri arasında yayılmasını sağladı.Bu arada saray şekercibaşısı unvanını aldı.

Saray’da ve İstanbul’da lokum ve akidenin daha önceleri de yapılmasına karşın, lezzet ve kalite yönünden daha üstün özellikler taşıyan Hacı Bekir ürünleri kısa sürede ün yaptı. Tarçınlı, güllü, portakallı, limonlu ve sakızlı akidelerle un ve pekmez yerine nişasta ve şeker kullanılarak yapılan lokumlar Hacı Bekir’in buluşuydu. Bu yıllarda Hacı Bekir ürünleri yavaş yavaş Avrupa’ya da yayılmaya başladı.

Hacı Bekir’in ölümü (y. 1856-61) üzerine Bahçekapı’daki şekerci dükkânını oğlu Mehmed Muhiddin (ü. 19-20. yy) işletmeye başladı. Saray şekercibaşılığı görevini de devralan Mehmed Muhiddin döneminde, kuruluş gelişmesini sürdürerek kendisini dış ülkelerde de kabul ettirdi. Hacıbekir şekerlemeleri bu dönemde Viyana Dünya Sergisi’nde (1873), Köln (1888) ve Brüksel (1897) uluslararası fuarlarında altın ve gümüş madalyalar kazandı.

Ali Muhiddin Hacıbekir (d. 1891, İstanbul – ö. 31 Aralık 1974, istanbul), babası Mehmed Muhiddin’den sonra kuruluşun gelişmesinde ve bugünkü duruma gelmesinde önemli rol oynadı. Onun yönetiminde Bahçekapı’daki iki mağazaya ek olarak Karaköy, Galata, Tepebaşı, Pangaltı, Çarşıkapı, Beyoğlu, Parmakkapı ve Kadıköy’de satış yerleri, ABD, Mısır, Fransa, Hollanda ve ingiltere’de şubeler açıldı. Mısır’da İskenderiye ve Kahire şubeleri açıldıktan sonra Ali Muhiddin Hacıbekir’e Osmanlı sarayı şekercibaşılığının yanı sıra Mısır Hıdivi’nce de şekercibaşılık unvanı verildi (1911). Bu dönemde kuruluş 1906 Tourcoing (Fransa) ve 1939 New York Dünya fuarlarında başarılar kazandı. Günümüzde Hacı Bekir Lokum ve Şekerli Mamüller A.Ş ve Ali Muhiddin Hacı Bekir Şekercilik Ticaret A.Ş. adlı iki şirket aracılığıyla etkinliklerini sürdüren kuruluşun Bahçekapı, Beyoğlu, Parmakkapı, Kadıköy ve Ankara’da satış mağazaları ve imalathaneleriyle İstanbul’da bir fabrikası vardır. Şirketlerin genel müdürlüğünü Ali Muhiddin Hacıbekir’in damadı Doğan Şahin yapmaktadır.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.