Haberleşmede Hangi Atmosfer Tabakasından Yararlanılır

Haberleşmede Hangi Atmosfer Tabakasından Yararlanılır hakkında bilgi kısaca.

Atmosferin pek çok tabakası vardır. Haberleşme radyo dalgaları ile sağlanır ve bunlar İyonosfer isimli atmosfer tabakasından yayılırlar. İyonosfer ismi burada gazların iyon halinde bulunmasından gelmektedir. İyon halindeki maddesel ortam da elektron alış verişi yüksek bir ortam demektir. Radyo dalgaları böylece kolay iletilir.

Atmosferimizin en üst tabakası ise Termosferdir. Burası yeryüzünden 800 ile 700 km kadar yukarıdadır. Yerden çok yüksek olduğundan dolayı ve azot ve oksijen açısından zengin olmasından dolayı çok sıcak bir yapısı vardır. Güneşten gelen ışınlar bu gazlar tarafından tutulur ve sıcaklığı arttırır.

Bu katmanda sıcaklık 1800 dereceyi bulmaktadır fakat basınç ile yoğunluk işin içine girince bu katmanda termometreler 0 dereceyi gösterir. İyonosfer Termosfer tabakasının içinde yer almaktadır. Uzaydan gelen güneş ışığı ve gaz moleküllerini iyonlaştırır.

Elektrik yüklü elektronlar içeren iyonosfer bunlar sayesinde yeryüzünden gönderilen radyo dalgalarını geri yansıtır ve haberleşme sinyallerinin kullanımını sağlar. İletişim bu şekilde gerçekleştirilir.

Radyo dalgaları elektromanyetik dalgalardır. Bir elektromanyetik dalga elektrik alan ve manyetik alan bileşenlerinden oluşur. İyonosfere gönderilen radyo dalgasının elektrik alan bileşeni bu katmanda bulunan elektronların kendisi ile aynı frekansta titreşmesine zorlar.  Titreşimden doğan enerji sayesinde elektronlar gönderilmiş olan radyo frekansının tekrar oluşturulmasına yardımcı olur. Radyo frekansı iyonosferin çarpışma frekansından yüksek ise tam yansıma denen olay gerçekleşir. Bunun gerçekleşmesi için bir başka şart da elektron yoğunluğunun yeterli olmasıdır.

images

Haberleşme Uyduları Atmosferin Hangi Katmanında Bulunur Hakkında Yorum Yapabilirsiniz.

3 yorum

  1. Muhtemelen uzayda uydular falan yok, bunların alıcı vericileri de dünyanın bizim bilmediğimiz bir bölgesinden yönetiliyor kontrol ediliyor. İyonosfer tabakasından yönlendiriliyor tüm global iletişim sistemleri burda sonuçta…

  2. nacizene bir sorum olacak
    basınctan dolayı termometreler 0 gösterse bile termosferde sıcaklı 1800 derece ise uzaya insanlar nasıl bir uydu göndermişki (mesela hubble teleskobu) 1800 derecelik ve yaklaşık 100 km lik bir kuşağın içinden sağ salim geçebilmiştir…

    • Bahsedilene göre gökyüzünde 3 bin civarında uydu ve 30 bin civarında da görevi tamamlanmış başı boş uydular var. Öyle iddaa ediliyor. Toplam da 35 bin civarında uydu gökyüzün de yüzüyor. Peki bir tanesinin dünyaya düştüğünü duydunuz mu ? peki o zaman şu meteor yağmurlarından hiç mi nasibini almıyorlar.Çünkü meteor yağmurlarını atmosferden yanarak teğet geçtiklerini geceleyin görülebildiğine göre, bu meteor yağmurlarından 35 bin uyduya isabet edeni yok mu ? hani bir tane düşeni görmedim. ISS uzay istasyonu falan filan şimdiye kadar bunların orda kalmaları imkansız olmazmıydı ? 1800 derecelik sıcaklık ta kapağı olsun.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.