Gürcistan Ortodoks Kilisesi

Gürcistan Ortodoks Kilisesi, dünyadaki en eski Hıristiyan topluluklarından biridir. Günümüzde Ortodoks mezhebinin bağımsız bir kilisesidir. Gürcüler 4. yüzyıl başlarında Nino adında bir azizenin vaazlarından etki­lenerek Hıristiyanlığı benimsediler. O ta­rihten sonra Gürcistan Antiokheia’nın (An­takya) dinsel etki alanı içine girdi. Kiliseye bağımsızlığı, Antiokheia patriğinin onayı ile İmparator Zenon (474-491) tarafından ve­rilmiş olabilir. Gürcistan Kilisesi’nin yöne­ticileri o zamandan beri katolikos unvanını taşırlar.

Ortaçağ boyunca, Gürcistan’ın siyasal ege­menliğini genişlettiği çeşitli dönemlerde ki­lise de sanat, mimarlık ve edebiyat alanla­rında olağanüstü zengin geleneklerin geliş­mesinde rol oynadı. Gürcü keşişler Kudüs’e ve Aynaroz Dağına (Ivezon Manastırı) yerleştiler.

1801’de Rusya Gürcistan’ı ilhak edince, ülke siyasal ve dinsel bağımsızlığını yitirdi. 1817’den sonra da Gürcistan Kilisesi, Rus eksarkhos’lar tarafından yönetildi. 1917 Sovyet Devrimi sırasında kilise bağımsız katoğikos’ığarını yeniden kurdu. 1920’lerde ağır baskılara uğradıysa da, kendisi de. Gürcü bir ilahiyat okulunda okumuş olan

Stalin döneminde uygun çalışma ortamı buldu. 1977’de II İlia’nın katoğikos seçil­mesinden sonra, boş duran çeşitli bölgelere yeni piskoposlar atandı; Katoliklerin tarih­sel oturma yeri .olan Mtsheta’daki bir ilahiyat okulu da yeniden düzenlendi.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.