Günmerkezlilik Nedir

Günmerkezli sistem, HELYOSANTRİK SİSTEM olarak da bilinir, Güneş’in, Güneş sisteminin (ya da evrenin) merkezinde olduğunu ve Yer’in öteki gezegenler ile birlikte Güneş’in çevresinde dolandığını kabul eden kuramsal modellerin ortak adıdır.

İÖ 5. yüzyılda Eski Yunanlı filozoflardan Philolaos (olasılıkla bir yüzyıl sonra da” Syrakusalı Hicetas), Yer’in bir küre olduğunu ve günlük hareketi sırasında, bir “ateşto- punun” çevresinde dolandığını ileri sürdü. Ama Philolaos’a göre,bu “ateştopu” Güneş’ten başka bir cisimdi. İÖ 270’lerde ilk kez Sisamlı Aristarkhos, Yer’in Güneş’in çevresinde döndüğünü ileri sürdü.

İS 2. yüzyılda İskenderiyeli Ptolemaios’un ortaya attığı yermerkezli (jeosantrik) sistem yüzyıllar boyunca doğru olarak kabul edildi. 15. yüzyılda ise kilisede görevli bir bilim adamı olan Nikolaus von Cusa Yer’in hareketinin, günmerkezli sistemin kanıtı olduğunu ileri sürdü. Daha sonra, 1543’te Kopernik’in yeniden ortaya attığı bu kuramı destekleyen Galilei ise 1633’te, Enkizis- yon tarafından yargılandı.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.