Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Coğrafi Özellikleri Nelerdir?

Aşağıda Güneydoğu Anadolu Bölgesinin coğrafi özellikleri nelerdir kısaca olarak ele alacağız.

Türkiye ılıman kuşak ülkelerinden biridir. Ülkemiz iki kıta toprakları üzerinde bulunmaktadır. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde iç deniz de bulunmaktadır. Ülkemizde üç farklı iklim tipi ve dört mevsim görülmektedir. Ülkemizde Asya topraklarına Anadolu, Avrupa topraklarına Trakya denmektedir.

Ülkemizde iklim tipleri, yeryüzü şekilleri, bitki örtüsü dağılımı ve toprak özellikleri bakımından önemli coğrafi farklılıklar bulunmaktadır. Bu nedenle ülkemizde yedi farklı coğrafik bölge bulunmaktadır. Bunlar; Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu şeklindedir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, ülkemizin en doğusunda bulunmaktadır. Bölgede Akdeniz iklimi ve karasal iklim görülmektedir. Bu nedenle bir bölümünde Akdeniz iklim özellikleri belli bir bölümünde de karasal iklim özellikleri görülmektedir. Yazları sıcak ve kurak geçen kısımlar, kar yağışının da fazla olduğu yerler bulunmaktadır.

Bölgede bitki örtüsü, makilik alanlardan, bozkır alanlarından ve ormanlık alanlardan oluşmaktadır. Ülkemizin yüz ölçümü en küçük olan bölgelerinden biridir. Yeryüzü şekilleri dağlık ve ovalık alanlardan oluşmaktadır. Bölgede tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Tarım faaliyetleri sulama sorunlarına takılmaktadır. Çünkü bölgede sulama sorunları yaşanmaktadır. Birçok proje sulamanın geliştirilmesi için uygulanmaktadır. GAP da bu projelerden biridir. Böylece tarım faaliyetleri geliştirilmeye çalışılmaktadır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Coğrafi Özellikleri Nelerdir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

6 yorum

  1. Güney Doğu Anadolu bölgesi ülkemizde geçiş bölgesi sayılabilir. Çünkü hem iklim olarak hem yer şekilleri olarak pek çok bölgenin özelliğini taşır. Hem Akdeniz hem Doğu Anadolu hemde İç Anadolu bölgesi özelliklerini taşır.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.