Güneydoğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mimarisi, Şenlik Veya Festivalleri

c20

Bu yazımızda Güneydoğu Anadolu Bölgesi geleneksel mimarisi, şenlik veya festivalleri kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye’nin yedi coğrafik bölgesinden biridir. Ülkenin en güneydoğusunda bulunur. Karasal iklim hakimdir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı geçer. Yükselti doğuya doğru artmaktadır. İç bölgelerde ovalar, platolar, vadi ve kanyonlar bulunmaktadır. Yükseltinin arttığı yerlerde yerleşim seyrek ve ulaşım, haberleşme gelişmemiştir.

İklim ve coğrafik konumun mimari üzerindeki etkilerinden hareketle sıcak ve soğuktan korunmak için insanlar kerpiçten ve tek katlı, çatısız ve balkonsuz evler inşa etmektedir. Yazları serin, kışları sıcak tutan bu evler, geleneksel mimarinin bir ürünüdür. Bölgede doğal afetler sonucunda yıkılan evlerin yerini modern mimarisi olan evler almaktadır.

Bölgede birçok endemik tür canlı bulunmaktadır. Bu nedenle çevre ile ilgili kültür etkinlikleri de yapılmaktadır. Bununla beraber birçok festival, fuar, şenlik, piknikler bölgede kültürel dokuyu oluşturan ve yaşatan unsurlardır.

Gençlik festivalleri, Kelaynak ve çevre festivalleri, Şanlıurfa kültür sanat festivalleri yapılmaktadır. Bir yılın belli dönemlerinde yapılan etkinlikler her yıl yapılmaktadır. Özellikle bölgede ve ülke genelinde birçok kitap fuarı düzenlenmektedir.

El sanatları açısından gelişen bölgede, bakırcılık, çömlekçilik, kalaycılık, semercilik ve gümüş altın işçiliği bir zanaat olarak yaşamaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yüz ölçümü en küçük bölgedir. Bu nedenle kültürel etkinlikler bir şehir merkezli birçok şehirle aynı anda düzenlenmektedir. Bölgenin tarihi dokusu ve bu zamana kadar birçok medeniyete yurt olmuş mimari dokusu hala korunmaktadır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mimarisi, Şenlik Veya Festivalleri Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.