Gül Pencere Nedir

Gül Pencere Nedir, Gül Pencere Ne Demek, Gül Pencere Hakkında Bilgi

Gülpencere, gotik mimarlıkta çok kullanı­lan ve çoğunlukla vitraylarla bezenen yuvar­lak pencere. Romanesk dönemde de, az da olsa, süslü pencere örneklerine (Pomposa’ daki Sta. Maria Kilisesi, İtalya, 10. yy) rastlanıyordu. Bunların zengin bir bezeme örgesi olarak kullanımı, ancak ilk haçlı seferlerinden sonra, özellikle de 12. yüzyılın ortalarına doğru başladı. Bu dönemde basit gülpencereler, erken gotik üsluptaki pek çok kilisenin belirgin özelliğim oluşturacak biçimde gittikçe yaygınlaştı. Gülpencerelere daha çok kilisenin giriş (batı) cephesinde ve transeptlerin uçlarında yer veriliyordu. 13. yüzyılda, bu açıklıkların taş kayıtlarla ince ince bölünmeye başlaması, gülpencere tasarımına da yeni bir hız kazandırdı.

Gülpencere genel olarak merkezden ışın­sal olarak yayılan kayıtlardan ve bunların ucunu bağlayan küçük sivri kemerler dizi­sinden oluşur. Bu düzeni oluşturan kayıtlar, merkezdeki çember biçimli bir taşa bağla­nır; aralardaki açıklıklar ise çoğunlukla daha küçük alt bölmelerin kayıtlarıyla, kemerlerle ve yaprak biçimli örgelerle işle­nir. Geç gotiğe özgü bu gülpencere tipinin en iyi örnekleri, Fransa’da bulunmaktadır. Tümü de 13. yüzyılda yapılmış Reims, Amiens ve NotreDame (Paris) katedrallerindeki gülpencereler özellikle dikkat çeki­cidir.

Alevli gotik üslubun ortaya çıkışıyla birlikte Fransız gülpencerelerinin özellikleri de değişti. Işınsal öğeler, dalgalı ve çift eğrili kayıtlardan oluşan karmaşık bir ağa dönüştü, böylece yeni geometrik biçimler ve alevimsi örgeler ortaya çıktı. Bunlar ayrıca, bütün düzenlemenin konstrüktif sağlamlığını artıran çapraz bir destekleme sistemi de oluşturuyordu. Beauvais Kated­rali’nin transeptinin ucundaki 16. yüzyıl başlanna ait gülpencere bu türe bir örnektir.

Daha gelişiminin başlangıcında bütün Av­rupa’ya yayılan gülpencerenin İtalya (Carrara Katedrali ve Verona’daki S. Zeno Maggiore Kilisesi), İspanya (Burgos Kated­rali), İngiltere (Lincoln Katedrali) ve Al­manya’da da örnekleri görülebilir.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.