Göz Hakkında Bilgi

Kısaca Göz Hakkında Bilgi, Göz hakkında kısa bilgi özet

İnsanın en önemli duyu organı gözlerdir. Gözler insanın dış dünyaya açılan kapısı gibidir. Gözlerde bulunan görme sinirleri dışarıdaki nesnelerin şeklini ışık yoluyla beyne ulaştırır ve beyindeki görme bölümünde şekiller biçimlendirilir ve görüntü oluşur. Sinir hücreleri öyle mükemmel çalışır ki insanların cisimleri renkli ve üç boyutlu görmeleri sağlanır.

Göz yuvarlağı 2,5 cm çapında ve küre şeklindedir. Orbita denilen göz çukurunun içinde bulunur ve göz dokusuna bağlı kaslar yardımıyla sağa sola yukarı ve aşağı doğru hareket edebilir. Gözün dış tabakası sert bağ dokudan oluşur. Beyaz tabakaya sklera, saydam tabakaya kornea denir. Gözün ortasında korneanın içinde bulunan damar tabakaya uvea veya koroid denir. Kornea tabakası skleranın üstünde bulunan saydam ve yassı bir tabakadır.

göz hakkında bilgiDamar tabaka iris, eisim kerpus ve kerpus silyare isimli üç bölümden oluşur. Gözün renkli kısmına iris denir. İrisin çevrediği siyah noktaya pupilla denir. Pupillanın arkasında göz merceği bulunmaktadır. İçinde kas lifleri bulunan bağlarla göz lensi buraya bağlanır.

Lensin önünde ön kamera, arkasında arka kamera denilen iki mercek bulunur. Gözün içinde ağ tabaka bulunur ve buna retina denir. Göz sinirinin göze girdiği yaklaşık 1,5 santimlik girintiye papilla adı verilir.

Papillaya kör nokta da denir çünkü burada görme sinirleri bulunmamaktadır, yani görme bu bölümde gerçekleşmemektedir. Tıp dilinde buna skotum da denir. Retinanın tam arka noktasındaki sarı renkli küçük noktaya sarı leke denir. Görmenin en net olduğu 2 mm’lik yatay ve 1 mm’lik dikey eksenli bir bölgedir. Retinada iki çeşit görme hücresi vardır. Bunlar basil ve koni hücreleridir. Basil hücreleri karanlıkta görmeyi sağlar. Koni hücreleriyse ana renklerden mavi yeşil ve kırmızı renkleri ayırt etmemizi sağlar.

İki göze sahip olmamız ve iki gözle görme işlemini yapmamız cisimleri üç boyutlu görmemizi sağlar. İki göze ait kör noktalar beyinde birleştirilerek derinlik algısı oluşturulmuş olur. Buna stereoskopik görme de denir.

Oftalmometre adlı cihazla korneadaki kırıcılık derecesi ölçülebilir. Ortası delik düz bir aynadan yansıtılan bir ışık demeti kişinin gözüne iletilir ve göz böyle incelenir. Skiyaskopi yöntemiyle gözdeki kırılma sorunları, oftalmoskopi yöntemiyle ağ tabaka içindeki göz sorunları belirlenir. Toncmetreyle göz içi basıncını, perimetre görüş açısını ölçer.

Göz Hakkında Bilgi İle İlgili Düşüncelerinizi Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

2 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.