Göreme Vadisi Hakkında Bilgi

Nevşehir Göreme Vadisi Özellikleri, Göreme Vadisi Nerede Hakkında Bilgiler

Göreme Vadisi, İç Anadolu Bölgesi’nde doğal, tarihsel ve arkeolojik zenginlikleriyle ünlü yöredir. Nevşehir kentinin 12 km kadar doğusunda yer alır.

Yüzey şekillerini çok sayıda irili ufaklı vadi, sel yatağı ve özel bir aşınım biçimi olan peribacaları oluşturur. Vadideki arazi yapısını Erciyes Dağının uzun jeolojik çağlar boyunca süren volkanik etkinliği belirle­miştir. Bunun sonucunda oluşan tüf tabaka­sının yöredeki kalınlığı 100 m’ye ulaşır; tüflerin üstünde bazalt ve andezitler vardır. Arazide oluşan çatlaklar çevresinde zaman­la ısınma-soğuma, donma-çözülme, yağış ve rüzgâr gibi etkiler altında yumuşak tüfler ile sert bazalt bloklarının farklı aşınıma uğraması, peribacalarının biçimlenmesine yol açmıştır.

goremevadisi

Nevşehir’in 12 km doğusunda yer alan antik Kapadokya yerleşmelerinden Korama’nın adı zamanla Göreme’ye dönüştü. 7. yüzyıl başlarında Bizans ile Sasaniler arasın­daki çatışmalardan ve Arap akınlarından kaçan bir grup Hıristiyan buraya yerleşti. 8. ve 9. yüzyıllarda Bizans’ta İkonoklazm’ın (Tasvir Kırıcılık) güçlenmesi, yöreye sığı­nanların sayısını artırdı. Hıristiyan halk ve din adamları kolay oyulabilen tüflü arazi ile peribacalarında çok sayıda manastır, kilise ve konut yaptılar. Bazı kaynaklara göre o dönemde vadide irili ufaklı 360 kilise kuruldu.

Tapınakların duvar ve tavanları Kitabı Mukaddes’ten sahnelerin betimlendiği fresklerle süslüdür. İkonoklazm dönemine ait bezemeler ise çoğunlukla geometrik örgeler ve üzüm, balık, horoz gibi figürler­dir. 9. yüzyıl ortalarında İkonoklazm’ın yenik düşmesinden ve Arap saldırılarının dinmesinden sonra, kıyım döneminden kal­ma fresklerin üstüne başka bezemeler yapıl­dı. Türkmenlerin gelip yerleşmesinin ardın­dan Bizans’la ilişkisi kesilen yörede Kapa­dokya resim sanatının geleneksel özellikleri unutuldu. Oldukça kapalı nitelikteki vadide yaşayan Ortodoks halk zamanla Türkçe konuşmaya başladı. Türkçe konuşup Yunan harfleriyle yazan yerli halk Lozan Antlaş­ması hükümleri uyarınca Yunanlı sayılarak Yunanistan’a gitmek zorunda bırakıldı.

Geniş bir turizm potansiyeli bulunan Gö­reme Vadisindeki başlıca yerleşmeler Nev­şehir Merkez ilçeye bağlı Göreme ve Üçhisar (Uchisar), Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar, Avanos ilçesine bağlı Çavuşin köyleri ve Ürgüp kentidir. Vadi, yılın her mevsiminde yabancı turistlerin ilgisini çeker. Modern konaklama tesislerinin ve yeterli ulaşım olanaklarının bulunduğu vadide Göreme köyünün hemen doğusunda, tarihsel yapıların yoğunlaştığı kesimde Göreme Açık Ha­va Müzesi kurulmuştur. Müzeyle birlikte geniş bir alan 1986’da Göreme Tarihi Milli Parkı adıyla korumaya alınmıştır. Vadide en önemli tarımsal etkinlik bağcı­lıktır. Ayrıca yörenin tüflü arazisinde kolay­lıkla açılan oyuklar, özellikle turunçgillerin depolanmasında kullanılır. Daha çok limon depolandığı için “limonluk” adı verilen bu oyuklara beyaz peynir, patates ve elma da konur. Depolardaki nem oranı ürünlerin bozulmadan korunacağı düzeydedir ve sı­caklık yıl boyunca 8°C-11°C arasında kalır.

Göreme Vadisi İle İlgili Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz …

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.