Gök Gürültüsü Neden Olur

Thunder

Geçmişten günümüze kadar doğa olayları hep insanoğlunun ilgisini çekmeyi başarmıştır. İnsanlar sürekli doğa olaylarının neasıl meydana geldiğini araştırarak böylece bir çok bilgi birikimine sahip olmuşlardır ve bir çok bilimsel araştırma yapmışlardır. Bir çok doğa olayı bilimsel oalrak farklı ve ilginç şekillerde incelenmektedir ki bu doğa olaylarının başında da gök gürültüsü gelmektedir.

Gök gürültüsü; meydana gelen fırtınada şimşeğin çakmasından sonra ya da yıldırımın düşmesinin ardından duyulan yüksek sesli gürültüdür.

Yağmur yağarken yağmur ile birlikte meydana gelen fırtına bulutlarının hepsi şimşek ve gök gürültüsüne sebebiyet vermektedir. Fırtına her geçen zaman içinde daha da büyür ve büyüyen fırtına bulutunda elektronlar yağmur ve kar tanelerinden ayrılır, pozitif elektronlar bulutun üstünde toplanırken negatif elektronlar ise bulutun alt kısmında toplanmaktadır. Belirli bir seviyeye gelindiğinde ise gökyüzünde hava ısınmaya başlar ve 16.700 derecelik sıcaklıkta ani bir genleşme meydana gelir. Hava genleştikten sonra 333 metre olan ses hızı aşıldıktan sonra ses patlamaları meydana gelir.

İnsanoğlunun yeryüzünde görüldüğü ilk günden bu yana gök gürültüsü insanlar için ürkütücü ve doğaüstü güçlerin habercisi olarak gelmiştir ve dolayısıyla da insanları korkutmuştur. Şimşek ve gök gürültüsü arasında geçen saniyeler sayılır ve bu saniyeler 3’e bölünür. Bu hesap sayesinde de meydana gelecek olan fırtınanın uzaklık mesafesi kilometre türünden bulunur. Fakat 20 kilometreden daha fazla olan uzaklıktaki fırtınan gök gürültüsü zor duyulduğundan dolayı heaplaması da zor olur bu nedenle de bu akdar uzaklıktaki gök gürültüsü hesaplamaya alınmaz.

Gök Gürültüsü Neden Oluşur Başlıklı Yazımız İçin Yorum ve Sorularınızı Yorum Alanından Bize Hemen Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.