Gıda Teknolojisi Bölümü Hakkında Bilgi

Gıda Teknolojisi Bölümü Nasıldır, Gıda Teknolojisi Bölümü Hakkında Bilgi aktaralım.

Gıda Teknolojisi Bölümü Nedir ? Gıdaların sağlıklı bir ortamda ve sağlığa uygun şekilde üretilmesi, Paketlenmesi ve saklanması ile gıdalar üzerindeki kontrollerin yapılarak sonuçların derlenmesini işlerini kapsayan bölümdür.

Gıda teknolojisi bölümü mezunları, gıda mühendisi veya gıda teknikerinin gözetiminde çalışır. Gıda maddelerinin işlenmesi için üstüne düşen görevi yerine getirir. Sağlık kontrolleri açısından gıdalardan örnekler alır. Laboratuvarlarda çeşitli deneyler yaparak bu deneylerin sonuçlarını analiz eder ve raporlar. Çıkan sonuçlardan ilgili kişileri haberdar eder. Her türlü hijyen ve temizlik kuralına uyar ve uyulmasını sağlar. Gıdaların paketlenmesinde görev alır.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Çeşitli gıda ve gıda katkı maddesi,

– Gıda işletmesinde kullanılan makineler,

– Analizler için laboratuvar malzemeleri,

– İhtiyaç duyulduğunda bilgisayar

– Bazı kimyasal ürünler

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Gıda teknolojisi teknisyeni olmak isteyenlerin; bu konuda yetenekli olmak, kimya ve biyolojiye ilgi duymak , gözleri sağlam olup görme problemi olmamak , dikkat ve sorumluluk duygusuna sahip olmak, işbirliğine açık olmak

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Gıda teknolojisi teknisyenleri, gıda sanayi ile ilgili kamu (Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı Kontrol Laboratuvarları, Hıfzıssıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel sektör kuruluşlarında gıda üreten fabrikaların gıda laboratuvarlarında ve özel gıda laboratuvarlarında ara teknik eleman olarak görev alırlar.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi Endüstri Meslek Liselerinin “gıda teknolojisi” bölümünde, Ayrıca Anadolu Kız Meslek /Anadolu Meslek Liseleri ile Kız Meslek Liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi alanının Gıda Analizi dalında sağlanmaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

– Endüstri meslek liselerine girebilmek için; ilköğretimden mezun olmak, – Bünyesi ve sağlık durumu bu mesleğe elverişli olmak

– Anadolu Kız Meslek/Anadolu Meslek Liselerine girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında gerekli puanı almış olmak, – Kız Meslek Liselerine girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

– Gıda teknolojisi teknisyenliği mesleğinin eğitim süresi Endüstri Meslek liselerinde 3 sene, Anadolu Kız Meslek/Anadolu Meslek Liselerinde ve teknik liselerde 4 senenedir.

MESLEKTE İLERLEME

Gıda teknolojisi teknisyenleri, çalıştıkları kurum, kuruluş ve işletmelerde ustabaşı, şef olarak görev yapabilirler.
Endüstri Meslek lisesinin  “Gıda Teknolojisi” bölümünü bitirmiş olanlar; Endüstriyel Tavukçuluk, Et Endüstrisi, Gıda Teknolojisi, Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği, Meyve-Sebze İşleme, Süt ve Ürünleri, Tavukçuluk, Un Üretim Teknolojisi, Yağ Endüstrisi ön lisans programlarına sınavsız şekilde geçiş yapabilirler.
Anadolu Kız Meslek/Anadolu Meslek ve Kız Meslek Liselerinin “Ağırlama ve Gıda Teknolojisi alanından mezun olanlar; Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği (Açık öğretim), Turizm ve Seyahat İşletmeciliği, Aşçılık, Hazır Yemek ve Aşçılık, Turizm Animasyonu, programlarına sınavsız şekilde giriş yapabilirler.

Endüstri meslek liselerinin “Gıda Teknolojisi” bölümü mezunlarının yerleşimine; Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği, Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği, Beslenme ve Diyetetik (Sağlık Teknolojisi Y.O.), Beslenme ve Diyetetik (Sağlık Y.O.) lisans programlarını tercih etmeleri durumunda, ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelik verilmektedir.

Ayrıca; Ağırlama ve Gıda Teknolojisi Alanından mezun olanlar; Beslenme ve Diyetetik (Sağlık Teknolojisi Y.O.), Beslenme ve Diyetetik (Sağlık Y.O.), Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği, Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği, Konaklama İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.), Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği, Seyahat İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.), Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.), Turist Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.), Turizm İşletmeciliği (Uygulamalı Bilimler Y.O.), Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.), Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O., Turizm ve Otel İşletmeciliği (Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Y.O.), Turizm ve Otel İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.), Turizm ve Otelcilik ( Bilgisayar ve Turizm Yüksek Okulu) Turizm ve Otelcilik (Uygulamalı Bilimler Y.O.), Turizm ve Otelcilik (Yabancı Diller Y.O.), Turizm ve Rehberlik (Uygulamalı Bilimler Y.O.) lisans programlarını tercih ettikleri halde, ek puan almalarından dolayı diğer bölümlerden mezun olanlara oranla yerleştirilmelerine öncelik verilmektedir.

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

– Meslek eğitim, döneminde  öğrenciler staj gördükleri işletmede aylık olarak asgari ücretin % 30’ undan az olmamak kaydıyla ücret alırlar. – Eğitimde olan adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devlet tarafından ödenir.
– Özel sektörde çalışanların yeteneğine, işletmenin ücret politikasına göre asgari ücretten az olmamak şartıyla alacakları ücret farklılık gösterir. – Kamu sektöründe çalışanlar ise; lise mezunlarına oranla bir üst derece ile göreve başlarlar ve asgari ücretin yaklaşık 2-3 katı maaş almaktadırlar.

Gıda Teknolojisi Bölümü Olan Üniversiteler ve İlgili Fakülteleri

CELAL BAYAR – SARUHANLI MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA – TEKİRDAĞ ZİRAAT FAKÜLTESİ TEKİRDAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA – KIRKLARELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ – KARACABEY MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR – ALTINTAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU – BİLECİK MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR – BANDIRMA MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE – AFYON MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE – EGE MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL – ŞARKİKARAAĞAÇ MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA – KALECİK MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ – KARACABEY MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ – İHSANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU
HACETTEPE – KAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU – BİLECİK MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE – TİRE KUTSAN MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ – TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK – KARAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
HARRAN – SİVEREK MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS – TERME MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT – MUŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART – BAYRAMİÇ MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR – BANDIRMA MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET – ZARA AHMET ÇUHADAROĞLU MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİANTEP – NİZİP MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK – NARMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE – SULTANDAĞI MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET – ŞEBİNKARAHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK – OLTU MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA – MALKARA MESLEK YÜKSEKOKULU
HARRAN – ŞANLIURFA MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK – HINIS MESLEK YÜKSEKOKULU

Gıda Teknolojisi Bölümü Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Paylaşabilirsiniz.

2 yorum

  1. Yardımcı olun lütfen universte için lgs ye girdim ve ilk tercihleri yapmadım ek tercihleri bekliyorum kizmeslek lisesi yiyecek içecek hizmetleri mutfak dalından mezun oldum ve gıda teknolojisi teknisyenligine sınavsız geçiş yapmak istiyorum yapaliyor muyum ?

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.