Genetik Hastalıkların Teşhis ve Tedavisinde Bilimsel ve Teknolojik Gelişmelerin Etkisi

Genetik hastalıkların teşhis ve tedavisinde bilimsel ve teknolojik gelişmelerin etkisi nedir, kısaca açıklayalım.

Genetik bir hastalığı incelerden ilk adım bunların oluşmasına engel olmaktır. Bu tedavisi olan veya olmayan bütün genetik rahatsızlıklar için yapılmalıdır. Biyo teknoloji ve Moleküler biyoloji dalında gerçekleşen ilerlemelerin sonucunda Türkiye’de de bu tür hastalıkların erken tanısı ve tedavisi için önemli adımlar atılmaktadır.

Genetik rahatsızlıklar canlı türlerin gen dizisinde meydana gelen hataların oluşması sebebiyle o genin işlevini yerine getirememesi sonucu oluşur. Genetik hastalıklar bu genler ile kuşaktan kuşağa aktarılabilir. Bu sebeple oluşan bir çok genetik hastalık mevcuttur.

Gen dizileri ile çocuklara geçen niteliklere kalıtsal özellikler adı verilir. Bunlar kan grubu, göz rengi, çok parmaklılık, renk körlüğü gibi bir çok özelliği kapsamaktadır. Bu genetik hastalıklar veya kusurlar hatalı genlerin nesilden nesile devredilmesiyle oluşur. Birçok ülkede neredeyse 30 çocuktan birinde karşılaşılan bir genetik hastalık veya bozukluk vardır. Genetik rahatsızlıkların çoğu cerrahi olarak tedavi edilir veya ilaç gibi çeşitli metodlarla kontrol edilebilir. Bu şekilde hasta çocuklar hayatlarını normal biçimde sürdürebilir. Kalıtımsal danışmanlık hizmetleri kişinin genlerinde bulunan kalıtsal anormallikleri tespit eder ve bebeğe geçme riskini, tedavi şekilleri, bu hastalığın sonuçlarını ebeveynlere aktarır.

Günümüzde de hamilelik sırasında yapılan bir çok tanı metotları mevcuttur. Ancak hedeflenen iyi sonuçlara ulaşabilmek için ailelerin daha bilinçli davranması, doktorların da bu metotları doğru bir şekilde uygulaması gerekmektedir. Bu sayede doğumdan önce bir takım risk faktörlerinin önüne geçilebilir ve gen kusurları uygun yöntemlerle önlenebilir.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.