Friedrich Ludwig Jahn Kimdir

Sizlere spor dünyasından bir ismi tanıtacağız Friedrich Ludwig Jahn Hayatı, Friedrich Ludwig Jahn kimdir biyografi bilgilerini aktaracağız.

Friedrich Ludwig Jahn, (d. 11 Ağustos 1778, Lanz, Brandenburg, Prusya – ö. 15 Ekim 1852, Freyburg an der Unstrut, Prusya Saksonyası), “jimnastiğin babası” sayılan ve Almanya’da Turnverein (Jimnas­tik Kulübü) akımını başlatan eğitimcidir. Ateş­li bir yurtsever olan Jahn’a göre beden eğitimi hem sağlıklı ve güçlü bir ulus olmanın temel taşıydı, hem de ulusal karak­ter ve kimliği güçlendirme açısından büyük önem taşıyordu.

friedrich-ludwig-jahnHalle, Frankfurt an der Oder, Göttingen ve Greifswald üniversitelerinde ilahiyat, tarih ve filoloji öğrenimi gördü (1796-1802). Daha sonraki yıllarda bir yandan özel dersler verir ve gezilere çıkarken, bir yan­dan da Jena ve Göttingen’de öğrenimini sürdürdü. 1809’da Berlin’e yerleşti ve orta dereceli okullarda öğretmenlik yaptı. Bura­da öğrenciler için açık havada da uygulana­cak bir beden eğitimi programı geliştirdi. Daha sonra jimnastiğin standart aletleri arasına giren paralel, halka, denge aleti, kulplu beygir ve barfiksi icat etti. Hem gençler, hem de yetişkinler arasında pek çok izleyicisi çıkan Jahn 1811’de ilk jimnas­tik kulübünü kurdu. 1813’te Lützow Gönüllüler Kıtası’na katıl­dı ve 1815’te Napoleon’un yenilgisine değin bu birlikte görev aldı. Daha sonra Berlin’e döndü, kendi jimnastik kulübünde öğret­menlik yapmaya başladı. Ernst Eiselen ile birlikte yazdığı Deutsche Turnkunst zur Einrichtung der Turnplatze (Jimnastik Alan­larının Düzenlenmesi Yönünden Alman Jimnastik Sanatı) 1816’da yayımlandı. 1819’un siyasal alandaki gerici atmosferin­de, açıkça dile getirdiği milliyetçi görüşleri ve gençlik üzerindeki güçlü etkisi sakıncalı bulunarak tutuklandı, jimnastik kulübü ka­patıldı. Yaklaşık bir yıl hapsedilen Jahn ardından Kolberg kentinde 1825’e değin gözetim altında tutuldu. Özgürlüğüne ka­vuştuktan sonra da üniversite ya da orta dereceli okulların bulunduğu bir kentte yaşa­ması yasaklanınca Freyburg an der Unstrut’a yerleşti ve ölene değin orada oturdu. Askerliği sırasında gösterdiği cesaretten ötürü 1840’ta Demir Haç Nişanı ile ödüllen­dirildi. İki yıl sonra, fiilen 1819’dan beri sürmekte olan ülke çapındaki jimnastik yasağı kaldırıldı. Jahn 1848-49’da Frankfurt Ulusal Meclisi’nde görev yaptı. Jahn, Alman dili ve kültürü üzerine yaptı­ğı araştırmalara dayanarak yazdığı Das Deutsches Volkstum’da (1810; Alman Ulu­su) kültür alanında milliyetçiliği ateşli bi­çimde savundu.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.