Fosil Nedir Nasıl Oluşur

indir (2)Fosil; jeolojik dönemlerde yaşayan canlıların tortul kayaçlar içinde taşlaşarak kalan kalıntıları ve izlerine verilen isimdir. Kısacası; eski canlı kalıntılarına “Fosil” adı verilmektedir.

Yaşamı biten ve ölen canlılar toprak üzerinde kalmaktadır. Bu canlıların kalıntıları fiziki şartlar sonucunda toprak, kum, çakıl ve çamur gibi unsurlarla örtülmektedir. Bunun sonucunda da canlı kalıntılarının hava ile teması kesilir ve böylece bu canlı kalıntıları yer altında bozulmadan asırlar boyu kalabilmektedir.

Günümüzde yaşamakta olan bir çok canlılardan yaşamı sona eren canlıların yer altında fosillerini bulmak mümkündür aynı zamanda günümüzde nesli tükenen canlıların da fosilleri günümüze kadar gelmiştir. Nesli tükenen canlıların fosilleri o canlıları tanımamız ve o canlılar hakkında fikir sahibi olabilmemiz için bize ışık tutmaktadır.

Bilinen en eski fosiller 3,5 milyar önce yaşayan mavi-yeşil algler gibi olan stromatolit canlılara aittir.

İnsanların kendi geçmişini, diğer canlıların geçmişlerini ve hatta nesli tükenen canlıların türlerini öğrenebilmeleri için fosiller son derece önemli kalıntılardır çünkü bu konuda büyük fayda sağlarlar.

Fosiller Nasıl Oluşur?

Yeryüzünde yaşayan canlıların yaşamları sona erdiği zaman bu canlıların organik ve yumuşak olan bölümleri yaşayan hayvanlar tarafından tüketilir ve bakteriler tarafından da tahrip edilir. Eğer bu ortam fosilleşmeye uygun koşullarda ise canlıların kalan kemikleri, kabukları ve dişleri dayanıklı ve sert olduğundan dolayı yer altında fosilleşir ve günümüze kadar gelmeyi başarır. Bununla birlikte hayvanlara ait olan kusmuk pelletleri, dışkı pelletleri, yumurtaları ve izleri de fosil olarak kabul edilerek kullanılmaktadır.

Fosil Nedir ve Nasıl Oluşur Hakkındaki Yorum ve Sorularınızı Aşağıdaki Yorum Kısmından Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.