Fonksiyonel Psikozlar

Fonksiyonel Psikozlar Nedir Hakkında Bilgi

FONKSİYONEL PSİKOZLAR
(Psikoloji)

Zihnin işleyiş tarzından ileri gelen has­talıklara fonksiyonel psikozlar denir. Çeşit­leri: Şizofren, Paranoya, Mani Deprenif Reaksiyonlardır.

a) Şizofreni (Erken bunama-Demans Precox) = Gençlik hastalığıdır. Daha çok 20-30 yaşındakilerde görülür. Akıl hasta­nelerinde yatan hastaların % 25’i şizofreni­dir. Geç kalınırsa pek tedavi edilemez. Hastalığın başlıca belirtileri şunlardır: Yok yere kızma, gülme, herkesten kuşkulan­ma, halüsinasyonlar ve intihara kalkışma­lar. Kişilik parçalanmış yok olmaya yüz tut­muştur. Hasta hayal .ettiği şeyleri gerçekten gördüğüne, işittiğine ve onlara dokunduğuna inanır: dünyanın gerçek yer­lerini asla algılayamaz.

b)  Paranoya: 40-50 yaşındaki erkek­lerde görülen bir hastalıktır. Bunlar şüphe­ci, alıngan ve megaloman olurlar. Bunlar­da en güçlü duygu gururdur. Hasta çevresinde olup bilenler önce dikkatle iz­ler. Sonra bir kuruntu dönemine girer. Öl­dürüleceğini yada aşağılanacağını sanır. Son dönemde konta kendisini büyük gör­meye başlar, Paranoyalarda görülen he­zeyanlar elektroşok, insulinkoması gibi yollarda hafifletilir Ama hastalık tümüyle yok edilemez.

c)  Manik Depresifl: Hastada mani ve melankoli nöbetleri vardır. Mani nöbetinde çok neşeli hareketli ve saldırgandır. Bir sü­re sonra da kederli, durgun, bedbin, içine kapanık ve umutsuz olur. Buna mekakoli nöbeti denir. Hastalığın fizyolojik belirtile­rinden biri de sürekli kabızlık çekmektir, iyi­leştirmek için elektro şoka başvurulur.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.