Farz Ve Vacip İbadetler Dışında Salih Amel Olarak Geçen Davranışlar Nelerdir?

p19

Bu yazımızda farz ve vacip ibadetler dışında salih amel olarak geçen davranışlar nelerdir kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Farz kesin emir, vacip kesin delil ile yapılması gereken işlerdir. Bu işler yüzde yüz dine dairdir. Müslüman’ın ise her işi dine dairdir. Bu işler doğruluğu tavsiye ve teşvik eden işler olarak salih ameller kapsamındadır.

Ayrıca salih amel olarak yani güzel iş olarak, Allah’ın razı olduğu fakat doğrudan emretmediği bazı işler vardır. Bunların başında peygamberin dine dair davranışları denilen sünnet gelmektedir. Sosyal hayatta Müslümanlar, peygamberi (a.s.) örnek olarak hareket ederler.

Bu hareketler salih amel olarak ortaya çıkar. Sünnete tabi olmak anlamındadır. İnsanların birbirine gülümsemesi salih ameldir. Birbirlerine selam vermeleri farz, almaları sünnet olarak salih ameldir. Birbirlerine hal hatır sormaları salih ameldir.

Yoksula, yaşlıya, düşmüşe, düşküne yardım etmek salih ameldir. Yetimi, öksüzü, kimsesizi sevindirmek salih ameldir. Hasta ziyaret etmek, kabir ziyaret etmek, akraba ziyaret etmek, arkadaş, dost ziyaret etmek salih ameldir.

Zikir çekmek, nafile ibadet etmek, tefekkür etmek, şükretmek, ilimle uğraşmak salih ameldir. Bu kapsamda kişi salih bir iman sahibiyse her şeyi Allah’ın razı olduğu şekilde yerine getirmeye çalışıyorsa o kişinin yaptığı işler salih amel olarak değer kazanır.

Yani bir kimse ilim sahibi olmak için farz olanın dışında tahsil görüyorsa, kitap okuyup, kurs ve seminerlere katılıyorsa bu da salih ameldir.

Farz Ve Vacip İbadetler Dışında Salih Amel Olarak Geçen Davranışlar Nelerdir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.