Farklılığımız Zenginliğimizdir Kompozisyon İle İlgili Yazı

İnsan sosyal bir varlıktır. Çevresiyle daima etkileşim halindedir. İnsanlar genetik ve psikolojik olarak farklılıklar taşır. Bu farklılıklar insanın sosyalleşmesi, topluluk oluşturması, millet olarak yaşaması ve devletler kurarak dünyayı tanıması içindir.

Genetik olarak farklılıklarımız öncelikle aile kurmamıza ve nesiller oluşturmamıza yaramaktadır. Böylelikle millet olarak yaşamayı, aynı tarih, kültür, toprak, din, dil paylaşımını yapmayı öğreniriz. Bir arada yaşama erdemini kazanırız.

İnsanların iklim özellikleri, yeryüzü şekilleri ve toprak yapısıyla ilgili olarak beslenme alışkanlıkları değişir. Bu değişkenlik davranış şekillerine yansır. Bu da insanların genetik ve psikolojik olarak farklılaşmasını sağlar.

Karadeniz’de yaşayan biri Karadeniz’i seyretmekten benliği kabarır. Hamsi yemekten tezcanlı olur. İklimin yağışlı ve değişken olmasında çabuk parlar çabuk söner. Doğu insanı dağlık alanda yaşadığı için cesaretli olur. Hayvancılık yaptığı ve et ürünlerini fazla tükettiği için dayanıklıdır. İklimin çetin olması doğu insanını dirayetli yapar. Akdeniz ve Ege’de insanlar zeytinyağı yiyerek beslenir, hava sıcaktır. Bu insanların hareketine de yansımıştır. Akdeniz ve Ege insanı yavaş hareket eder, rahattır. Konuşması da bu şekildedir.

Beslenme ve iklimin insan üzerinde farklılık oluşturan etkenleri bu şekilde zenginlikler meydana getirir. Köyde yaşayan insanlar daha sıcakkanlı olur, cesaretli olurlar. Şehir hayatı insanı soğukkanlı yapar, cesaretini kırar. Bu genelde böyledir. İbni Haldun sosyolojisine göre de böyledir.

Bir bölgede yaşayan, o bölgede aynı toprak parçasını paylaşan, aynı dili kullanan, aynı dine inanan insanların bu zeminde farklılıklar meydana getirmesi özellikte dil ve dinde mizaçlara göre yollar oluşturması da bu nedenledir. Bu bir zenginliktir.

Farklılığımız Zenginliğimizdir Kompozisyon İle İlgili Yazı Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.