KPSS’de En Zor Ders Hangisi

KPSS’ye(Kamu Personeli Seçme Sınavı) genel olarak baktığımızda aslında şu ders daha zordur diyemeyiz. Sadece derslerin adaylar açısından algılanış tarzı vardır. KPSS’ye hangi düzeyden girerseniz girin: Ortaöğretim,Önlisans, Lisans … Farketmez. Devlet memuru adaylarına genellikle tarih ve matematik dersleri zor gelir. Eğer eğitim-öğretim geçmişiniz sayısal ağırlıklı programlara dayanıyorsa sizin için matematik dersi zor olmayacaktır, keza tarih dersi için de bu durum geçerlidir.

Şu ders çok zordur demek yanlış olur. Ayrıca böyle bir deyim KPSS’ye girecekler açısından da umutsuzluğa sevketmek gibi sonucu ortaya çıkarır. Biz sadece şöyle diyelim: Kendisine daha çok değer verilmesi gereken ders hangisidir? Cevaben de tarih ve matematik diyoruz. Çünkü son yıllarda KPSS sonuçlarına baktığımızda bu dersler gerçekten eleyici dersler konumundadırlar. Soru sayısı  bu derslere nazaran daha az olan vatandaşlık bilgisi(anayasa) dersini de bu kapsama koyabiliriz.

Lisans düzeyinin öğretmenlik(KPSS10) alanından sınava girenler açısından yorumladığımızda ise, yukarıda bahsettiğimiz Genel Yetenek – Genel Kültür derslerinin haricinde , eğitim bilimleri soruları da son yıllarda ciddi derecede ağırlığını hissettirmeye başlamıştır. Sınava giren öğretmen adayının çok fazla olması sebebiyle ÖSYM son yıllarda eğitim bilimleri sorularının zorluk derecesini arttırmıştır. Eğitim bilimleri sorularının yapısı 2008 yılından itibaren büyük bir farklılık göstermeye başlamıştır. Bu bağlamda öğretmen adayları her an sürpriz bir soruyla karşılaşabilmektedirler.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.