KPSS Coğrafya Dersi Nasıl Çalışılır

KPSS’de coğrafya sorularının çok az da olsa bir kısmı yoruma dayalı olarak çözülebilmektedir. Bunlar genellikle grafik ve tablo yorumlama sorularıdır. Önemli bir kısmı yine KPSS prensibine uygun olarak bilgiye dayalı sorulardır.

Coğrafya dersine çalışırken kesinlikle belirli bir sırayı takip etmenizi öneriyoruz. KPSS hazırlık kitabında yer alan sıralamayı değiştirmemenizi öneririz. Çünkü konular hep birbirinin tamamlayıcısı olarak ilerler. Dolayısıyla, örneğin “Dünyanın Şekli ve Hareketleri” konusu işlenmeden, “İklim” konusuna geçmek öğrenme açısından pek verimli olmaz.

Coğrafya kesinlikle harita ile çalışılmalıdır. Çalıştığınız konu ile ilgili sürekli haritaya bakmanızı ve kendinizce harita üzerinde yorum yapmanızı öneririz. Çünkü harita , coğrafya bilgilerini bize yeri geldiğinde hatırlatan en önemli unsurlardan biri olacaktır.

Coğrafya dersi temelde iki bölüme ayrılır: Fiziki Coğrafya ve Beşeri ve Ekonomik Coğrafya… Tıpkı tarih dersinde İnkilap Tarihi sorularının sınavda daha çok çıkması gibi burda da Beşeri  ve Ekonomik Coğrafya soruları sınavda daha çok çıkmaktadır. Bu sebeple çalışma programı içerisinde bu konuya biraz daha fazla zaman ayırmanızı öneririz. Fakat bu dediğimiz yanlış algılanmasın. Kesinlikle Fiziki Coğrafya konularını bitirmeden Beşeri ve Ekonomik Coğrafya konularına geçmeyiniz. Böyle bir hata temelsiz olarak bina inşâ etmeye benzeyecektir aksi takdirde.

Coğrafya dersi çoğu kişiye göre tarih dersinden daha zevkli ve anlaşılması daha kolay bir derstir. Biz de bu kanıya katılıyoruz. Zirâ KPSS sınavlarına baktığımızda bugüne kadar coğrafya soruları adayları çok da yanıltmamıştır. Kısacası coğrafyada ne çalışırsanız sınavdan onun karşılığını alırsınız. İyi Çalışmalar…

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.