Eski Çamlar Bardak Oldu Deyiminin Anlamı ve İle İlgili Cümleler

Eski çamlar bardak oldu Deyiminin Anlamı ve Eski Çamlar Bardak Oldu İle İlgili Cümleler

Eski çamlar bardak oldu:  Devir değişti, eski durumların, tutumların bir önemi kalmadı.

Eski çamlar bardak oldu anlamı , Eski çamlar bardak oldu ne demek

Bu deyimin hikayesi, orman köylerinde “çam” ağaçlarından tek parça yapılan ve bardak denilen su kaplarına dayanıyormuş.

Suyu çok soğuk tutan ve güzel kokulu bu bardakların yapıldığı bir köye, askerliğini yapıp dönen bir delikanlı, ormanlardaki eski büyük çam ağaçlarını göremeyince babasına nedenini sormuş:

– oğlum, demiş babası, o senin sorduğun eski çamlar bardak oldu. Ne yapalım, köyümüze gelir getiren çam kerestesi ile çam bardaktır. Sen askerdeyken yolladığımız harçlıklar hep bu bardakların parasıydı.

Evliya Çelebi, ünlü Seyahatname’sinde Bolu’yu anlatırken şöyle der:

“(…) ab-ı hayat suları ve kutu bozası ve çam ve ardıç bardakları olur kim andan su içen ab-ı hayat-ı cavidan bulur. Ol diyarda ona senek ve boduç derler.*”

Çam ağacının işlenmesi kolaydır. Üstelik ağacın bir özelliği de suyu soğuk tutması ve ona lâtif bir koku vermesidir. Piknik arazilerindeki çeşmelerin, çam gövdelerinden akıtılmasının bir sebebi bu olsa gerektir. Ayrıca, çam ormanlarından çıkan kaynak suları da oldukça itibar görür. Çam ile su arasındaki bu illiyet, Evliya Çelebi’nin de dediği gibi çam ormanları bulunduğu yerlerde ağaçtan yekpare bardaklar (veya boduçlar) yapılıp su kabı olarak kullanılmasına yol açmış.

Çelebi’nin verdiği malûmata göre deyimi “eski camlar bardak oldu” şeklinde okumak hatalıdır. Gerçi mantıkî olarak eski cam kırıklarının toplanıp yeniden imalâta sokulup bardak yapılması mümkündür. Hatta bir dönemin İslâm fetihlerinde yoksulluktan dolayı kiliselerin küçük çanları da su tası olarak kullanılmış olabilir. Bu durumda “eski çanlar bardak oldu” diyenler de haklı çıkabilir.

Bu Deyimle İlgili Yorumlarınızı ve Cümlelerinizi Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz …

7 yorum

  1. Bu deyim; Hatay Ilinin ,Amanos daglari nin Kirikhan ile Hassa arasinda kalan,Hassa’ ya daha yakin olan ,bazi dag Kòylerinde Kullanilan ve çikis yeri orasi olan bir deyimdir.
    Bardak,termosun olmadigi devirde veya daha yayginlasmadigi devirde(80 li yillarin sonuna kadar kullanilirdi),testi bùyùklùgùnde ve testi seklinde kurutulmus eski çamlardan yapilan,ùst kisminda incelen,òrdek basi gibi bir bogazi ve ibrik seklinde agzi olan,bogazin hemen altinda bir kulpu olan,su tasimak ve suyu soguk bir sekilde tuttmaya yarayan testi diyebiliriz.testiden farki eski ve kurumus çam agaçlarindan yapiliyor olmasidir.O dag kòylerinden bizim Kòyùmùze tarlalrina çalismaya gelenler onunla su getirrirlerdi.Etrafina da tellùs denilen ipten yapilmis bugday torbalarini kesip etrafina geçirirlerdi ve o tellùs islatildikça suyu soguk tutar, hatta sogutur idi.Bardak çam agacindan içi oyularak tek parça halinde yapilir idi,sadece altinda kùçùk yuvarlak ,biraz genis bir delik kalir idi onada bir tipa takilir idi,su koyuldugunda ,agaç sistigi iòin ,o tipa sisip genisleyerek oray iyice kapatir ve suyun sizmasina engel olur idi.Bu bardagin gerçek manasidir.Biz çocuk iken hep bir bardagimiz olsun isterdik ve imrenerek bakar idik bardak ile su gòtùrenlere.
    Eskimis kurutulmus çamlar artik bardak yapildi.çùnki;bardak sadece eski ve kurtulmus çamlardan yapilir idi.

    Mecazi Manasi ise; Devir degisti,eski devir degisti artik yok,eski adetler degisti artik yok.O senin sòyledigin eskidendi ,artik devir o devir degil, gibi manalara gelir.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.