Ekran Kartı Nedir Ne İşe Yarar Kısaca

2012103101541174169

Bilgisayar sisteminin çalışması ve bilgisayarın görevlerini yerine getirebilmesi için bir çok yazılım ve donanım araçlarına ihtiyaç vardır. Bu parçalardan birisi olmadığında bilgisayar görevlerini yerine getirememektedir. Bu önemli parçalardan birisi de ekran kartıdır. Peki ekran katı nedir ne işe yarar?

Bilgisayarın içinde bulunan işlemcinin işlediği dijital bilgiler ekran kartı sayesinde analog forma dönüştürülür ve monitör aracılığı ile insanların bu verileri görmesini sağlar. Yani kısacası; ekran kartı, bilgisayarın içindeki verileri kullanıcıların anlayacağı şekle çevirerek monitör sayesinde gösterilmesini sağlamaktadır ve en temel görevi de budur.

Monitörde görülen görüntülerin boyut, yoğunluk, tarama frekansı gibi ve diğer tüm görüntü ayarlar ekran kartı ile yapılmaktadır bu nedenle de sahip oldukları güçlere ve özelliklere göre farklı çeşitlerde üretimleri yapılmaktadır.

Günümüze baktığımızda oyun alanının gelişmesi ile ekran kartlarının üzerine de devasa güçte grafik işlemciler ve bellekler konulmaya başlamıştır.

Ekran Kartı Performansına Etki Eden Faktörler:

ÇÖZÜNÜRLÜK: Ekranda oluşan görüntünün kaç piksel olacağını ayarlar; dikey ve yatay piksel cinsinden ifade edilir. Çözünürlük ne kadar yüksek ise görüntü de o kadar net olacaktır.

VERİYOLU TİPİ: Ekran kartının anakarta bağlandığı yuvadır. Bu veriyolu yuvası sayesinde veri bitleri anakarttan monitöre hangi hızla aktarılacağı belirlenir.

RENK DERİNLİĞİ: Pikseller kırmızı, yeşil ve mavi renklerde üretilir. Renk derinliği sayesinde ise bu renklerin oranı ayarlanır. Renk derinliği arttığı sürece her pikselin alabileceği renk sayısı da artmaktadır ve böylece renkler daha gerçekçi olmaktadır. Renk derinliği “bit” olarak ifade edilir. Örneğin; 8 bit, 16 bit.

GÜNCELLEME HIZI: Bu özellik ekranın tekrardan boyanma frekansını belirtmektedir. Güncelleme hızının biri “Hz”dir. Ayrıca güncelleme hızı ekranın saniyede kaç kez güncellendiğini göstermektedir. Eğer güncelleme hızı düşük ise bu durumda görüntü titremeye başlar.

Ekran Kartı Nedir Görevleri Nelerdir Konusundaki Yorum ve Sorularınızı Aşağıdaki Yorum Alanından Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.