Duyarlı Üslup Akımı

Duyarlı Üslup Nedir, Duyarlı Üslup Akımı Hakkında Bilgi

Duyarlı üslup, Almanca empfindsamer stil, empfindsamkeit (duyarlılık) olarak da bilinir, Alman çalgı müziğinde 18. yüzyıl başlarında ortaya çıkan akım. Bir müzik yapıtında derinden duyumsanan duygu ve coşkuların dışa vurumuna ağırlık verir. Aynı dönemlerde Fransa’da gelişen galant müzik üslubuna karşıt olan bu estetik anlayışı, yalnızca sanatta değil, günlük yaşamda da en canlı duyguların açıkça dışa vurulmasının öne çıktığı bir çağın tipik özelliklerini yansıtır.

Bir bestede, Aydınlanma hareketinin fel­sefe görüşünde çok değer verilen yalınlık ve doğallık gibi özellikleri yansıtma isteği, duyarlı üslupla yakından ilişkiliydi. Besteci­ler, her temaya kesin biçimde tanımlanmış, hatta abartılmış bir dışavurumsal özellik kazandırarak yapıtlarının etkisini artırmaya çalıştılar. Ruh durumundaki ani değişiklik­ler bu etkiyi önemli ölçüde güçlendirdiğin­den, birbirine tümüyle karşıt ruh durumla­rını yansıtan cümleler ve bölümler yan yana kullanılırdı.

Duyarlı üslubun en önemli temsilcileri Cari Philipp Emanuel Bach, Johann Joa- chim Quantz, Wilhelm Friedemann Bach, Johann Abraham Peter Schulz ve Jirı’ Antonı’n Benda’dır.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.