Dünya Kitap Günü ile ilgili Kompozisyon Örnekleri

Kitap bize bilmediklerimizi öğretir. Görmediğimiz yerleri tanıtır. Kitap okunduğu zaman göze, dinlendiği zaman kulağa seslenir. Kitaplar zamanımızı değerlendiren birer sevgili arkadaştır. Kitaplarla arkadaşlık küçük yaşta başlarsa bu güzel alışkanlık büyüyünce de sürer gider. Kitaplar doğruyu, güzeli, iyiyi, yararlıyı bulmamıza yardım eder. Kitaplar yaşamı sevdirir. Dünyayı güzelleştirir.

İçimizi aydınlatır. Yazarlar, kitaplar aracılığıyla binlerce, yüz binlerce insana seslenirler. Yazarın düşünceleri kitaplar aracılığıyla ülkeden ülkeye yayılır. Bilgiler en uzak yerlere ulaşır. Yazarla okuyucu arasında bir bağ kurulur, bir yakınlık sağlanır.

Kitapların satıldığı yere kitapevi, konulduğu yere kitaplık denir. Herkesin yararlanması, okuması, başvurması için kurulan ve içinde kitaplar bulunan yere kütüphane denir.

Amerikan İzcileri Kitaplık Yöneticileri ilk kez 1917 yılında bir kitap haftası düzenlemeyi önerdiler. Aydınlar, yazarlar, yayıncılar önerinin benimsenmesi için çalıştılar. Bu çalışmalar sonucu Kasım ayının ikinci haftası dünyanın bir çok uygar ülkesinde Kitap Haftası olarak kabul edildi. Bu hafta daha sonra bizde de Çocuk Kitapları Haftası olarak kutlanmaya başladı.
Kitap Haftası içinde, kitap sergileri düzenlenir. Kitap siparişleri mektuplarının nasıl yazıldığı öğretilir. Arkadaşlar birbirlerine kitap armağan ederler. Kitapsever öğrenciler hafta içinde kitaplıklarına çeki düzen verirler.

Kitap sevgisini bir yazarımız şöyle anlatıyor. “Dünyada hiç bir dost, insana kitaptan daha yakın değildir. Sıkıntımızı unutmak, donuk hayatımıza biraz renk, ışık vermek, daracık dünyamızda bulamadığımız şeyleri yaşamak için tek çaremiz kitaplara sarılmaktır. Düşünüyorum da, şu dünyada kitaplar yok oluverse, yaşamak ne denli güçleşir, çekilmez bir ağırlık olur. Dünyamızı nasıl insansız düşünmezsek, insanı da kitapsız düşünemeyiz. Beyinde, düşüncenin kıvılcımının parladığı ilk andan beri, insan düşündüğü ve duyduğunu türlü şekillerle, eline ne geçirdiyse ona yazmaktan, çizmekten kendini alamamıştır.

Okuyan kişi için kitaplığın yanı başından daha rahat bir yer olabileceğini sanmıyorum. Ben kendi hesabıma, kitaplarım arasında duyduğum rahatlığı hiç bir yerde duyamamışımdır.
Odamdan dışarı çıktığım zamanlar, yanıma küçük bir kitap almayı hiç unutmam. Ne olacağı bilinmez ki. Kalabalık içinde insanın içine ansızın bir yalnızlık çökebilir.”

—————————————–

Kitabın Yararları

İnsanların yemek, içmek gibi vücutlarının ihtiyacı olan ihtiyaçları vardır. Kitaplar da insan ruhunun vazgeçilmez bir ihtiyacıdır. Kitap ruhun gıdasıdır. Hayata bakışımızı, ruhumuzu, düşüncelerimizi, fikirlerimizi geliştirmek için mutlaka kitaplara ihtiyacımız vardır. Kitaplar toplumların hayatını değiştiren, yenileştiren ve ilerlemesine yardımcı olan kaynaklardır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammad’e Yüce Allah’ın ilk emri “Oku” olmuştur. Her bilgi okumakla öğrenilir, okumak medeni dünya için bizleri hazırlar, bilgili ve bilinçli bireyler haline getirir. Ülkelerin kalkınması, kişilerin sağlam düşüncelere sahip olması, hayallerini genişletebilmesi, ufuklarını açabilmesi için kitap okumaya ihtiyacımız vardır.

Bizler başarılı insanlar olmak istiyorsak bol bol kitap okumalı, kitaplardan faydalanmalıyız. Çünkü kitaplar bizim en büyük öğretmenlerimizdir. En güzel şiirler kitaplarda yazar, en güzel hikayeleri bulabileceğimiz yerler kitaplardır, en faydalı bilgiler kitaplarda bulunur.

Kitap çok vefalı bir dosttur ; örneğin 500 sayfalık bir kitabın bir günde 20 sayfasını okur gerisini okumak için bırakırız. Tekrar elimize alıp okumamız için kitap bizi bekler. Vefakardır, sabırlıdır kitap. Bizlere iyiyi güzeli öğretmek için onu alıp okumamızı her zaman bekler.

————————————————

Dünya kitap günü hakkında komposizyon örneği
Dünya kitap günüyle ilgili komposizyon
Dünya kitap günü ile ilgili yazı

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.