Dünya Felsefe Günü İle İlgili Yazılar

Dünya Felsefe Günü Hakkında Bilgi, Dünya Felsefe Günü İle İlgili Yazı

Dünya Felsefe Günü (20 Kasım)

Felsefe günü her seninin Kasım ayında üçüncü perşembe günü kutlanır. UNESCO’ya göre tüm savaşların çıkış noktası insan zihnidir bu yüzden UNESCO bu tip savaşların önüne geçebilmek için bazı ilkelerini insanlığa yaymaya çalışmaktadır. Felsefe günü ülkemizde bazı üniversite ve ortaöğretim kurumlarında etkinlikler yapılmaktadır bu etkinliklerle felsefenin önemi konusunda farkındalıklar ortaya çıkmaktadır. Felsefe konusunda bilinçli toplumlar sorunlarını aydınlatabilme konusunda daha yetkin olmaktadır. Suçun bu denli arttığı dünyada felsefi kavramlar çok değerlidir. Dünyanın daha yaşanabilir, modern barbarlıktan uzak durma, uygarlık maskesi altında yapılan kötü davranışlar felsefe ile aydınlatılabilir.

2002 yılında kutlanmaya başlanan Dünya Felsefe Günü dünya felsefenin her konudaki aydınlatıcı ışığının yayılmasında önemli bir role sahiptir. Türkiye Felsefe Kurumu başkanı Prof Dr. İoanna KUÇURADİ Uluslararası Felsefe Kurumlarının aktif bir üyesi konumundadır. Bu gün sayesinde düzenlenen paneller,konuşmalar, söyleşilerde felsefeye olan alakanın artması sağlanmaktadır. Prof. Dr. İoanna KUÇURADİ’nin 2004 yılında yayımladığı Dünya Felsefe Günü kutlama mesajında felsefenin toplumsal ve bireysel anlamdaki önemine yönelik çok derin içerikler bulunmaktadır ‘‘Bütün dünyadaki felsefeciler çeşitli etkinliklerle Dünya Felsefe Günü’nü kutluyor. Felsefe fildişi kulesinden çıktı artık. Ama önümüzde yürüyecek uzun ve engebeli bir yol var. Bu yolda Dünya Felsefe Günü, olan bitene ve yapmak üzere oldukları felsefi değer bilgisiyle bakmaya ve bilgiyle düşünmeye çoğu insanın ayıracak vakti olmadığı felsefenin ne işe yaradığını göstermek ve bu amaca hizmet eden bir felsefe eğitiminin dünyamızda neler sağlayabileceğini hatırlatmak için bir fırsat oluşturuyor.”

İnsanların dogmatik fikirlerden kurtulmasının anahtarı felsefeden geçmektedir. 21 dünya felsefe kongresi İstanbul’da düzenlenmiştir ve açılış konuşmasını dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer yapmıştır. Sezer konuşmasında:

‘‘İnsanlık bir yandan kendini geliştirip özgürleştirirken öte yandan gelişmiş toplumlarla azgelişmiş toplumlar arasında büyüyen uçurum, eşitlik, yoksulluk, bilgisizlik, kültürsüzleşme, bağnazlık ve bunlardan kaynaklanan terör, kültürlerarası çatışma, moral değerlerde çözülme gibi sorunların üstesinden gelmeye çalışmaktadır (…) Felsefe insanın yaşamını, değerlerini, amaçlarını sorgulamakta, varlığı bütün olarak ele almakta, temelde insanın sorgulayabilme yeteneğine dayanmaktadır (…) Felsefenin geliştirdiği kuşkuculuk ve eleştirel düşünce, bilimsel düşüncenin, yenilikçi buluşların temelini oluşturmuştur. Eleştirel, sorgulayıcı ve çözümlemeci düşüncenin önem kazandığı dönemler, bilimsel üretim ve aydınlanmacı gelişmelerin önünü açmıştır. Dünyada ortaçağın karanlığından, skolastik düşüncenin dar ve tutucu kalıplarından, felsefi düşüncenin sorgulayıcı ve eleştirel yaklaşımı ile çıkmıştır.” diyerek felsefenin önemini dile getirmiştir. Ülkemizde felsefeyi geliştirmek adına farklı felsefi dallarda insanlara eğitim verilmelidir ve bu eğitimi sağlayacak yetkin kişilerin yetiştirilmesi ve istihdam edilmesi konusunda çalışmalar yapılmalıdır.

Dünyada ileride felsefe günü kutlamaları önem kazanacaktır. Ülkemizde de Dünya Felsefe Günü belirli gün ve haftalar listesinde kendisine yer bulmuştur bu günün yaygınlaştırılması adına basın ve eğitim kurumlarının elini taşın altına sokması gerekmektedir.

20 Kasım Dünya Felsefe Günü İle İlgili Yazılar Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.