Düdüklü Tencere Nasıl Çalışıyor

Düdüklü tencerelerin çalışma mantığı, düdüklü tencereler nasıl çalışır aşamaları

Düdüklü Tencere

Yüksek basınç altında kaynamanın uy­gulamalarından biri de basınç tencerele­ridir. Suyu, hiç buhar kaçırmayan bir ten­cerede kaynatırsak, meydana gelen su buharı dışarı kaçamayacağından, su üze­rine basınç yapar ve suyun kaynaması­nı zorlaştırır. Bu durumda su 100°C’nin üzerinde bir sıcaklıkta olduğu halde kay­nama olmaz. Evlerimizde de kullandığı­mız basınçlı tencerelerin esası budur.

duduklutencereBa­sınçlı tencere içine konan yemeğin suyu buharlaşarak kendi üzerine basınç yapar ve böylece kaynama noktası 100°C’nin üstüne çıkar. Bu durumda da 100°C’de pişmeyen yemek 100°C’nin üzerindeki sıcaklıkta kolayca pişer. Basınçlı tence­relerden biri de Popen tenceresidir. Po- pen tenceresi yüksek basınca dayanıklı ve buhar sızdırmayan küçük bir kazan­dır. Tencere üzerindeki sıcaklık termo­metre ve içindeki basınç manometre ile ölçülür. Tencere üzerindeki güvenlik ka­pağı da basınç belli bir sınırı geçtiğinde açılır ve tencereyi, zarar verecek basınç­lardan korur. Popen tenceresinde yapı­lan ölçümlerde 1 Atm. basınçta 100°C’de kaynayan suyun, 2 Atm. basınçta 120°C’de, 3,7 Atm. basınçta 140°C’de,16 Atm. basınç­ta ise 200°C’de kaynadığı belirlenmiştir. Basınçlı tencerelere bir örnek de otoklav­dır. Otoklav, büyük bir popen tenceresi gibidir. İçinde hastanelerde elbise, çama­şır, sağlık gereçleri, ilaçlar ve konserve­ler, su sıcaklığı yüksek derecelere çıktığından mikropları öldürerek temizlenir.

Tencere içindeki basınç belli bir değere ulaştığında kapaktaki düdüklü kısımdan buhar kaçarak düdüğü öttürür. Düdüklü tencere daha çok basıncın düşük oldu­ğu yüksek yerlerde ve dağ evlerinde ye­mek pişirmede çok yararlıdır.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.