Dolu Nedir Nasıl Oluşur Kısaca

Dolu, 5-10 mm çapındaki buz tanelerinden oluşan yağış türüdür. Sulusepken kar yağışını oluşturan küçük dolu tanelerinin çapı ise 5 mm’den azdır. Dolu, kümülonimbus gibi hızla yükseklere çıkan toplayıcı bulutlarla oluştuğundan, yağışlar genellikle şimşekler ve gök gürültüleri eşliğinde gerçekleşir. Dolu Nedir Nasıl Oluşur Kısaca Bilgi Verelim.

Görece büyük dolu taneleri çoğunlukla, dönüşümlü olarak sıralanan temiz ve saydam buz katmanları ile donuk beyaz buz katmanlarından oluşur; bu farklılığın nedeni, donma hızlarının düzensiz oluşudur. Sıcaklığı 0°C’nin çok altında olmayan bölgelerde donma yavaş gerçekleştiğinden, katmanlar arasına sıkışan hava dışarı atılır ve temiz, saydam bir buz katmanı oluşur. Daha soğuk bölgelere doğru hareket eden buz taneleri ise daha hızlı donduğundan, sıkışan hava dışarı atılamaz ve donuk, beyaz bir katman ortaya çıkar.

Dolu binalara ve ürünlere büyük zararlar verir, hatta daha büyük tanelileri hayvanlar için de tehlikeli olabilir. ABD’nin orta batısında yaklaşık 15 cm çapında dolu tanelerinin yağdığı kaydedilmiştir.

Dolu yağışı ılıman enlemlerde genellikle öğleden sonra ile akşamüstü arasında oluşur ve yaklaşık 15 dakika kadar sürer.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.