DNA Nedir Ne İşe Yarar

maxresdefaultCanlıların en temel unsuru olan ve hücrenin iç kısmında bulunan, canlıların tüm bilgilerini şifreleyen uzun molekül zincirine “DNA” adı verilmektedir. Gökyüzündeki uçaktan sarkıtılan ip merdivene benzetilen DNA, tıpkı ip merdiven gibi çift zincirlidir. İp merdivenden farkı ise DNA’nın zincirleri helezon yay misali dönüm yapmaktadır.

DNA’nın açılımı “Deoksi Ribo Nükleik Asit”tir. Çift zincirli bir ipe benzeyen DNA’nın zincirleri oldukça uzundur. Bu uzun zincir hücre içinde bulunan özel enzimler ve proteinler sayesinde paketlenir. Bunu biraz daha açıklayacak olursak; uzun bir ip düşünelim, bu ipi makaraya sarıyoruz. Bu uzun ip makaraya ne kadar düzenli ve sistemli sarılıyor ise hücre de tıpkı bu makara ve ip gibidir. Hücre de aynı makara gibi mekanizma sayesinde DNA’yı paketler ve çekirdeğin içine yerleştirir.

DNA, istisnasız tüm hücrede bulunmaktadır. Mesela; böbreklerimizde bulunan hücrelerde, karaciğer hücrelerimizde, kemik hücrelerimizde.. Yani tüm organlarımızda bulunan hücrelerde DNA molekülleri vardır.

 

DNA Ne İşe Yarar?

Öncelikle DNA’nın temel görevi hücre bilgilerini uzun süre muhafaza etmektir. Çünkü DNA, protein ve RNA gibi hücrelerin diğer bileşenleri için gerek duyulan bilgileri saklar. Bu nedenle de genetik bilgileri saklayan DN parçalarına “Gen” adı verilir. Aynı zamanda DNA zincirlerinin bir çok yapısal görevi de bulunmaktadır.

DNA Nedir Görevleri Nelerdir Konulu Yazımız Hakkındaki Yorum ve Sorularınızı Yorum Alanından Hemen Bizimle Paylaşın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.