Diz Eklemi Yapısı ve Özellikleri

Diz Eklemi Yapısı ve Özellikleri Hakkında Bilgi

Diz eklemi, bacakta, uyluk kemiğinin alt ucundaki iki yumrunun, baldırdaki kaval kemiğinin üst ucundaki iki oyuğa yerleşmesiyle oluşan eklemdir. Diz eklemi, vücuttaki tüm eklemlerin yalnızca en geniş ve en güçlülerinden değil, aynı zamanda en karmaşıklarından biridir.

Baldırdaki ince kamış kemiği diz eklemine katılmadığı halde, bu eklemin bükülme, gerilme ve hafif dönme hareketine katılır. Yan bağlar, enine bağlar, özellikle de son derece güçlü olan ön ve arka çapraz bağlar, eklemin yerinden oynamasını ve çıkmasını önler. Diz ekleminin dengesini sağlayan da, dört başlı uyluk kasının kirişinde yer alan ve dizkapağı denen, üçgen biçiminde bir kemiktir. Dizkapağı bağı, bu üçgenin tepesini kaval kemiğinin pürtüklü yüzeyine bağlar. Arkada uyluk kemiği ile birleşen dizkapağının ön yüzü, diz ekleminin önünde, derinin üstünden kolayca ele gelen yassı bir yüzey oluşturur. Uyluk ve kaval kemiklerinin eklemlenen yüzeyleri arasında, menisküs denen, yarımay biçiminde iki lifsi kıkırdak bulunur. Dizde en sık görülen rahatsızlık bu kıkırdakların, özellikle iç meniskin yırtılmasıdır. Başta atletler olmak üzere sporcularda, ayak yere sıkıca basarken dizin sertçe bükülmesi sonucunda bu yırtıklara çok sık rastlanır. Bu kıkırdakların kendini yenileme ve onarma yeteneği çok az olduğundan, çoğu kez yırtılan menisklerin ameliyatla alınması gerekir.

Büyük bir ağırlığı taşıyan diz ekleminde ayrıca, eklem bağlarının örselenmesine ya da kopmasına bağlı burkulma ve çıkıklar, eklem iltihabı, kırıklar, darbe sonucunda eklem boşluğunda kan birikmesi (hemartroz) gibi rahatsızlıklar da görülebilir. Diz eklemi hastalıklarının ayırıcı tanısında, düz grafilerin ya da çoğu zaman X ışınlarını geçirmeyen bir kontrast madde verilerek çekilen diz filmlerinin önemli bir yeri vardır.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.