Divanı Hümayun Üyeleri ve Görevleri

Divanı hümayun üyeleri ve görevleri slayt hakkında bilgi kısaca, Divanı hümayun üyeleri ve görevleri

Osmanlı Devleti’nde son söz padişaha aitti ve emirler padişahtan çıkardı. Ancak padişah da divanı hümayunda devletin mali, siyasi,askeri, sosyal işlerini görüştükten sonra emirlerini verirdi. Yani Divanı Hümayun padişahın danışma kurulu olarak görev yapardı. Bugünkü meclis gibi görevleri olan Divanı Hümayunda Veziri Azam, Kazasker, Nişancı, Yeniçeri Ağası, Şeyhülislam, Kaptanı Derya bulunurdu.

Divanı Hümayun üyelerinin görevleri ise aşağıdaki gibidir.

Veziriazam: Padişahtan sonra en yetkili kişi veziriazamdır. Padişahın sağ kolu gibi de düşünülebilir. Padişah yoksa ya da seferdeyse padişahı temsil ederdi. Osmanlı Devleti’nde uygulanan örfi hukuk düzenini veziriazam kontrol ederdi. Günümüzdeki devlet adamlarıyla karşılaştırıldığında başbakana denk düşen veziriazam aynı zaman da Tapu Kadastro işlerine de bakabilirdi.

Vezirler: Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıllarında padişahın yardımcısı konumunda olan bir vezir bulunmaktaydı. Ancak I. Murad Dönemi’nden itibaren ülke sınırları ve sorunlarının artmasına bağlı olarak vezir sayısı da artmış ve bu nedenle birinci vezire vezir-i âzam denilmiştir. Vezirler, Divânda vezir-i âzamin sağında bulunur, Kubbealtı denilen yerde toplanıp kendilerine verilen işlere baktıkları için Kubbe vezirleri olarak da anılırlardı. Kanuni Dönemi’nden itibaren önemli eyaletlere atanan valiler, vezirler arasından seçildi.

Nişancı: Tapu kadastro işleriyle ilgilenen nişancı Divanı Hümayunla ilgili işlemleri yapar, yazışmaları düzenlerdi. Nişancı, günümüzdeki devlet adamlarından İç İşleri Bakanı ile eşdeğer olarak gösterilebilir.

Defterdar: Devletin geniş topraklarından elde edilen malların ve hazinenin kaydını tutan kişi defterdardır. Çok geniş topraklara sahip olan Osmanlı Devleti’nde, Divanı Hümayuna 2 tane Defterdar konulması uygun görülmüştür. Bu iki defterdardan biri Anadolu biri Rumeli ile ilgilenirdi. Günümüzdeki Maliye Bakanı ile denk sayılabilir.

Şeyhülislam: Osmanlı Devleti’nde alınan kararların dine uygun olup olmadığını kontrol eden kişidir ve din adamıdır. Savaşlardan önce fetva veren kişidir. Günümüzde Diyanet İşleri ile denk olarak gösterilebilir.

Reisülküttap: Divân-ı Hümâyun’un asli üyesi olmayan reisülküttaplar, Divân kâtiplerinin ve kalemlerinin şefi konumundaydılar. XVII. yüzyıl sonlarına kadar nişancıya tabi olarak görev yaptılar. Reisülküttapların görevleri, Divânda kabul edilen fermanlara uygun olarak emirleri yazmak, padişah ve vezir-i âzama gelen mektupları tercüme ettirerek bunlara cevaplar hazırlamaktı.

Kaptan-ı Derya: Deniz kuvvetleri ile ilgilenen kişidir. Deniz kuvvetlerinin başıdır yani günümüzdeki amiralle eşdeğerdir. Deniz kuvvetlerine yapılacak atamalar Kaptanı Derya’nın elinden geçer. Hüküm yazar ve tuğra çekme işlemini yapar.

Yeniçeri Ağası: İstanbul güvenliğinden sorumlu olan yeniçerilerin başıdır ve hepsini temsilen divanda bulunur. Günümüzdeki İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü gibi sayılabilir.

Kazasker: Divanın adli işlemleri ile kazasker ilgilenir.Yani günümüzdeki Adalet Bakanlığı gibi çalışır. Divanda gerçekleştirilen davalara bakar. Kadı atamalarını yapar.

22 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.