Diş Dolgusu Nasıl Yapılır

Diş dolgusu nedir, diş dolgusu nasıl yapılır

Diş Dolgusu ve Türleri

Genellikle diş hastalıkları sonucu diş etinde meydana gelebilecek boşlukların doldurulması amacıyla uygulanan bir tedavidir. Estetik amaçlı yapılan dolgular da olabilir.

Doktorlar artık diş tedavilerinde dişin yerinde kalması ve çekilmemesi için çalışır. Ancak diş çürüğü ve kırıklar gibi ağır diş hastalıklarında dişin çekilmesi kaçınılmazdır. Bu gibi durumlarda dolguyla dişin çıktığı yerdeki boşluk kapatılır. Dolgu yapılırken dişin şekline ve ağız yapısına uygun yapılarak kalıcı olması hedeflenir. Eğer dişin bir kısmı değil tamamı doldurulacaksa köprü tedavisi uygulanır.

Diş Apse

Tamamen diş dolgusu yapabilmek için çevredeki dişler kullanılır. Ancak diş kırığı varsa yine aynı diş üzerinden alınan dokuyla da tedavi gerçekleştirilebilir.

Geçici dolgularla dişin belirli bir süre sağlıklı kalması, ardından daha kalıcı bir yöntemle diş tedavisi yapılması amaçlanabildiği gibi dişte dolgunun tamamen kalması için kalıcı dolgu tedavileri de yapılabilir.

Diş kaplama ve kanal tedavisi yapan doktorun titiz çalışması gerekir. Çünkü kaplama tedavisi sırasında doldurulmayan her boşluk potansiyel enfeksiyonların oluşmasına neden olur.

Ayrıca başarılı bir tedaviden geçen hastaların da bundan sonra diş sağlığına dikkat etmeli. Diş temizliklerini düzenli yapmalıdır. Diş fırçalamada daha hassas olunmalı, diş ipi kullanılmalıdır.

Dolgu yapılırken dişe tutunan maddeler kullanılır. Dolgunun kalıcılığı için dişte veya diş etinde oyuklar açılması gerekir. İyi bir oyuk hazırlandıktan sonra dişin bulunduğu yerin çürümeden önceki haline en yakın oyuk açılır. Böylece dolgunun daha iyi tutunması sağlanır ve diş etinin doğallığı bozulmamış olur.

Dolgu malzemeleri seçilirken çiğneme basıncına dayanıklı, fark edilmesi zor, diş ve diş etlerine zarar vermeyen maddeler kullanılır. Birkaç farklı tipte dolgu malzemesi vardır. Bunlar:

–        Metal Dolgular

Diğer dişlerin yanında güzel görünmese de diğer dolgulara göre daha dayanıklıdır. %70 gümüş, %23 bakırdan ve geri kalan kısmı bakır-çinko karışımıyla oluşturulan tozun civayla karışımından meydana gelir. Başlangıçta akışkan ve yumuşak olan dolgu maddesi açılan oyuğa yerleştirildikten kısa bir süre sonra kuruyarak sertleşir ve diş sertliğine ulaşır. Azı dişleri üzerinde yapılan dolgu tedavilerinde dayanıklı olduğu için tercih edilir.

–        Porselen Dolgular

Dolgu için açılan oyuğun ölçüsü alındıktan sonra bu oyuğun içine girebilecek büyüklükte altın veya porselen madde laboratuar ortamında hazırlanır. Ardından oluşturulan dolgu dişe yapıştırılır. Teknik çalışma gerektirdiği için uygulaması zordur.

–        Kompozit Dolgular

Dayanıklı değildir. Ancak estetik dolguda dişle hemen hemen aynı olduğu için kullanılabilir. Bu yüzden dışarıdan bakan bir kişinin dişte dolgu tedavisi yapıldığını anlaması zordur. Kompozit dolgular ilk yapıldığı zamanlarda sadece köpek dişlerinde kullanılıyordu. Ancak zamanla çiğneme basıncına dayanıklı kompozitler de yapılarak dolgular geliştirildi ve azı dişlerine de uygulanmaya başlandı. Estetik olması, cilalanma özelliğinin bulunması ve kozmetik işlemlerde de kullanılabilmesi bir avantajken fiyatının daha pahalı olması, buna karşın demir dolgulardan dayanıksız olması ve zamanla sararması gibi nedenlerden doğan dezavantajları bulunmaktadır.

Dolgu tedavisi yapıldıktan sonraki iki saat boyunca yemek yenmemesi gerekir. Ayrıca dolgu tedavisinin ardından yemek yerken çiğnemeler sırasında daha dikkatli olunması önemlidir. Sert maddelerin çiğnenmemesi gerekir. Aşınma problemlerinden dolayı diş fırçalamada dolgulara dikkat edilmelidir.

Diş Dolgusu ve Diş Dolgu Türleri Hakkında Sorularınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.