Dinlemeyi Bilmek Konuşmayı Bilmekten Daha Önemlidir

İnsan hayatı boyunca pek çok kişi ile etkileşime geçer. Bu etkileşim esnasında bazen konuşur bazen de dinleyen tarafındadır. Dinlemek her ne kadar konuşmaktan daha kolay görünse de aslında dinlemek konuşmaktan çok daha aktif bir eylemdir. Dinleyici susarak karşısındakinin sözlerin içselleştirirken aynı zamanda karşısında konuşan kişiye de konuşması için cesaret vermektedir.

d-dinleme

Dinleyen kişi sessizliğe kapılarak konuşan kişinin karşısında hareketsiz bir şekilde durmamalıdır. Önemli olan gerek jest ve mimikler gerekse yapılan hareketler ve söylenen onay sözcükleri ile karşıdaki kişiye kendisinin dinlendiğini hissettirmektir. Konuşan kişi bizden “Seni dinliyorum, söylediklerin benim için değerli.” Mesajını aldığında em kendisini daha kolay şekilde ifade edecek hem de zamanı geldiğinde kendisi de aynı şekilde bizi dinleyecektir.

Dinlemek aynı zamanda çok iyi bir tedavi yöntemidir. Pek çok uzman psikolog hastalarını ilaç yazmadan sadece dinleme yöntemi ile tedavi etmektedir. Etkili bir dinleme kişinin çini dökmesine ve rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Dinleme esnasında konuşan kişinin monolog şeklinde konuşmasını sağlamak oldukça emek verilmesi gereken bir uğraştır. Yerinde ve zamanında verilen geri bildirimler konuşmacının içini dökerek rahatlamasını sağlamakta ayrıca zamanında yapılan jest ve mimikler de konuşmanın devamlılığının sağlanması için önem taşımaktadır.

Dinlemek sanıldığı kadar kolay bir durum değildir. Bu nedenle doğru şekilde dinleyici olmanın özellikleri bilinerek buna göre etkili bir konuşma ortamı yaratılmaya çalışılmalıdır.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.