Dinimizce Yapılması Yasaklanmış İş ve Davranışlar Nelerdir

İnsan hayatı, içerisinde barındırdığı pek çok şeyle karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu karmaşık yapı içerisinde var olmaya çalışan insanların ise hayatlarında onlara yol gösterecek bir rehbere ihtiyaçları olmaktadır. Bu ihtiyacın karşılanması ve insanlara rehber olması amacıyla Allah, insanlara Kur’an-ı Kerim’i göndermiştir. Kur’an-ı Kerim, insanların bilmediği birçok konuya açıklık getirmiştir ve insanları yönlendirmiştir. Bu yönlendirme kapsamında ise bazı iş ve davranışlar insanlara helal görülmüş, insana, insan ruhuna zarar verecek iş ve davranışlar ise ‘günah’ olarak nitelendirilmiş ve insanlardan bunlardan uzak durmaları istenmiştir.

Kur’an-ı Kerim’in insandan uzak durmasını istediği davranışlar, onun ruhuna zarar verecek ve onu hakikatten uzaklaştıracak davranışlardır. Peki kutsal kitabımız, bizden ne tür davranışlardan uzak durmamızı beklemektedir?

İslâm dininin üzerinde durduğu en hassas konulardan bir tanesi kul hakkı olmaktadır. Allah, Hz. Muhammed aracılığı ile bizlere her türlü günahın bir affının olabileceğini, ancak kul hakkının vebalinin çok büyük olacağını bildirmiştir. Bu sebepten dolayı dinimizin yasaklamış olduğu davranışların en başında hırsızlık yapmak, diğerleri hakkında kötü zanda bulunmak, birini zarara uğratacak şekilde sahtecilik gibi davranışlarda bulunmak gelmektedir.

Bunlarla birlikte içki içmek, kumar oynamak, zina yapmak, yalan söylemek, yaşam sürdüren bir canlının yaşamına son vermek gibi davranışlar dinimizde kesinlikle yasaklanmış davranışlardır. Bu davranışlardan uzak durulması insan ruhunun temiz kalması, Allah’ın varlığının ve yüceliğinin en iyi şekilde hissederek onurlu bir yaşam sürdürülmesi açısından önemlidir.

Dinimizce Yapılması Yasaklanmış İş ve Davranışlar Nelerdir Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.