Dilin İşlevleri Nelerdir

İnsan hayatında bir dilin önemi nedir? Dilin işlevleri nelerdir? Bu ve bunun gibi soruların cevabını ya da dil ile ilgili çok daha fazla bilgiyi gelin birlikte öğrenelim.

Bir insan dil sayesinde düşünce üretir ve bu düşünceleri dışarı vurabilir. İnsanlar dil aracılığı ile birçok şey öğrenebilir, kişiliğini oluşturabilir, dünü bugünü ve geleceği yaşayabilir. Dil insanın hayatı boyunca ihtiyaç duyduğu ve kullandığı bir dünyadır.

İnsanlar birarada yaşamaya ihtiyaç duyduklarından birbirleri ile iletişim halinde olmaları gereklidir. İletişim ise daha çok dil aracılığıyla gerçekleşir. Dilin işlevleri insanlar arasında çeşitli bağlar kurulmasına destek sağlamaktadır. Bu bağlar doğal, ruhsal ve duygusal bağlar olarak da adlandırılabilir. Dil sayesinde insanlar biraraya gelir ve ortak düşünce içerisine girerek paylaşımda bulunabilirler.

Dilim işlevleri ise şu şekilde sınıflandırılır;

  1. Göndergesel İşlev: Gönderge olduğu gibi ifade edilir. Bu işlev dilin bilgi verme işlevi olmaktadır.
  2. Heyecana Bağlı İşlev: Bir ileti, iletinin konusu karşısında olan göndericiye ait duygu ile heyecanın dile getirilmesi amacı ile oluşturulur.
  3. Alıcıyı Harekete Geçirme İşlevi: İleti, alıcının harekete geçmesi adına düzenlenir. Bir çeşit çağrı işlevinin de olduğu söylenilebilir. Amaç alıcı üzerinde bir tepki ya da değişiklik ortaya çıkarmaktır.
  4. Kanalı Kontrol İşlevi: İletinin iletmeye uygun olup olmadığının öğrenilmesi için düzenlenmiş olan dil, kanalı kontrol işlevinde kullanılır.
  5. Dil Ötesi İşlevi: İletide dil ile ilgili bilgi verilir.
  6.  Şiirsel İşlev: Bu işlevde iletmek istenilen iletinin kendisi olmaktadır. Obje iletinin kendisi olmaktadır.

Dilin İşlevleri Nelerdir Adlı Yazımız İle İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmına Yazarak Bize İletebilirsiniz.

 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.