Diatermi Nedir?

Diatermi Nedir Nasıl Uygulanır?

Diatermi, derin dokularda ısı yaratmak için deri üzerinden yüksek frekanslı elektrik akımı uygulamaya dayanan fizik tedavi yöntemidir. 1891’de ABD’li mühendis ve mucit Nikola Tesla, en uzun radyo dalgalarından daha uzun dalga boylarındaki yüksek frekanslı alternatif akımın dokularda ısı oluşturduğunu buldu ve bu uygulamadan tıp alanında yararlanılabileceğini ileri sürdü.

1909’da da Alman hekim K. F. Nagelschmidt “arasından ısıtma” anlamındaki diatermi terimini ortaya attı. Diatermi hastane ve kliniklerde kısa dalga, sesüstü (ultrason) ve mikrodalga olmak üzere üç ayrı dalga boyundaki akımlarla uygulanır. Kısa dalgayla diatermide, tedavi edilecek bölgenin iki yanına iki kondansatör levhası yerleştirilir ve en yüksek sıcaklık deri altı dokularda yoğunlaştırılır. Bu yöntem genellikle derindeki kas ve eklemlerin tedavisinde, bazen de derin dokulardaki iltihapların yayılmasını önlemek için kullanılır. Ses üstü dalgalarla diatermi yüksek frekanslı ses titreşimleriyle uygulanır; bu titreşimlerin yarattığı ısı, dolaşımın, metabolizmanın ve hücre zarlarından iyon geçişinin hızlanmasına yol açar. Tedavi sırasında alet, hasta bölgenin üstünde yavaş yavaş dolaştırılır ve yüzeysel ısı uygulamasıyla ulaşılamayacak kadar derindeki kasların ısınmasını sağlar. Mikrodalgayla diatermide ise, mikrodalga fırınlarında olduğu gibi çok yüksek frekanslı ve çok kısa dalga boylu ışınlardan yararlanılır.

Diatermi, üretilen ısının miktarına bağlı olarak, dokuları ısıtmak ya da yakmak amacıyla kullanılabilir. Kas tutulması ve kas incinmesinde diaterminin ısıtıcı etkisinden yararlanılırken, kanı pıhtılaştırmak, aşın kanamayı durdurmak ve yaralanmış dokuları temizlemek için, özellikle göz ve sinir cerrahisinde yardımcı bir yöntem olarak diaterminin yakıcı etkisine başvurulur. Aynca sırt ve bel ağrılarının tedavisinde, ben ve siğillerin yakılmasında, dokulara yerleşmiş bakterilerin sınırlandırılmasında ya da yok edilmesinde de diatermi yöntemi başarıyla uygulanmaktadır.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.