Deniz Neden Tuzludur Kısaca

Bu yazımızda deniz neden tuzludur kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Dünya dört buçuk milyar yıldır oluşumunu tamamlamaya devam eden bir süreç yaşamaktadır. Fakat gayet genç olan dünyamızın dörtte üçü sularla kaplıdır. Geri kalan dörtte biri ise karalarla kaplıdır. Bu nedenle denizlerin karalar üzerinde etkisi olduğu gibi karalarında denizler üzerinde etkisi bulunmaktadır.

İklim, yeryüzü şekilleri ve toprak yapısının coğrafik özellikler olarak bölgelerin farklılaşmasında etken olması bölgelerde bulunan deniz sularının da farklılaşmasına neden olmaktadır. Deniz ve okyanus suları genelde tuzludur. Bunun nedeni milyarlarca yıldır aşınan kayaçların ve sel sularının denizlere doğru akması neticesinde tuzluluk oranı denizlerde artmıştır.

Denizlerin tuzluluğu, bölgeden bölgeye değişmektedir. Bunun nedeni toprak yapısıyla birlikte denizlerdeki buharlaşmadır. Buharlaşma oranı, tuzluluk oranını dengede tutmaktadır. Böylelikle denizler canlılar için uygun ortam olma özelliğini korumaktadır.

Buharlaşma sonucunda hava basınçlarının etkisiyle yağmurlar yağar. Daha doğru bir ifadeyle iklimsel faaliyetler meydana gelir. Karalar üzerinde etkili olan hava olayları, kayaçların çözünmesine neden olurken biriken ve akan sular denizlere doğru ilerlemesiyle yeniden denizlerin tuzluluk oranı artar. Buharlaşma olur ve bu oran dengeye gelir.

Bu su döngüsünün bir parçasında gerçekleşen hayati olayın müthiş bir doğa olayı olarak dünyanın devamlılığını sağlaması mucize gibidir. Denizlerin tuzlu olması canlılar için birçok yerde yararlıdır. İnsanlar açısından tuzlu suyun kullanımı, eğlence veya sağlık amaçlı olsa da fark etmeyerek sağlıklı yaşamanın şartlarından biridir.

Deniz Neden Tuzludur Kısa Bilgi Olarak Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

  1. Denizlerin tuzlu olmasının nedeni acaba o bölgenin yer altı yapısı, kayaçların özelliği ya da toprak türü ile alakalı olabilir mi? Ben bunlar ilişkili diye düşünüyorum fikri olan var mı ?

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.