Demokrasinin Toplum İçin Önemi Nedir

Demokrasinin toplum için önemi nedir kısaca

Bir ülkenin devlet politikasını ve yönetim şeklini belirlemede halkın yada üyelerin söz sahibi olduğu ve eşit haklara sahip olduğu yönetim biçimine demokrasi denir. Demokrasi kelimesi Fransızcadan dilimize uyarlanmıştır.

Demokrasi günümüzde sadece devlet yönetiminde değil üniversite, vakıf, dernek, iş veren kurumlarında ve daha birçok sivil toplum kuruluşlarında uygulanabilen bir yönetim anlayışıdır. Günümüzde dünya çapındaki bir çok ülkenin benimsediği bu anlayış etkin, adaletli ve başarılı bir yönetim biçimidir. Tüm siyasetçi ve politika uzmanları artık sistemlerin işleyişinden çok uygulanan demokrasinin başarısı ile ilgileniyorlar.

Demokrasinin ana ilkesi halktır. Fransız devriminden sonra, yapılan seçimlerde sadece devlete vergi verebilen vatandaşlara seçme hakkı tanınıyordu. ABD eyaletlerinde de siyahi insanlara seçme hakkı ancak 1970 li yıllarda tanınmaya başlandı. Kadın seçmenlere ise bu hak dünya üzerinde ilk olarak Yeni Zelanda’da 1893 yılında tanındı.

Türkiye Cumhuriyetinde ise 29 Ekim 1923 yılında Cumhuriyet Mustafa Kemal Atatürk tarafından ilan edildi. Ve Atatürk ilk cumhurbaşkanı olarak seçildi.  Demokrasi adına  5 Aralık 1934’de Anayasa  Seçim Kanununda yapılan yasa değişikliği ile kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı.

Demokrasi çeşitleri:

> Klasik demokrasi

> Koruyucu demokrasi

> Kalkınmacı demokrasi

> Liberal demokrasi

> Sosyal demokrasi

Demokrasinin Toplum Açısından Önemi Hakkında Düşüncelerinizi Hemen Paylaşabilirsiniz.

2 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.